We hebben deze lijst met 50 praktische tips van onze opnamestudio’s voor u samengesteld. Deze aanbevelingen zullen…

We hebben deze lijst met 50 praktische tips van onze opnamestudio’s voor u samengesteld. Deze aanbevelingen zullen u helpen om de kwaliteit van uw video’s drastisch te verbeteren. Leer trucs en tips om de projectduur te verkorten met gerichte voorbereidingstechnieken. Laat u door onze experts adviseren over audiocomponenten, optimale verlichting en de beste apparatuur. Laten we beginnen!

Voorbereiding
Heb je ooit eerder een huis gerenoveerd? Dan weet je hoe belangrijk het is om het werk voor te bereiden en te plannen. De voorbereiding van de videoproductie is ongelooflijk belangrijk om betere video’s te maken.

1. plan je video. Een goed plan is de basis voor elk project. De tijd die wordt geïnvesteerd in de planning loont zich. U bespaart tijd en geld en vermijdt veel problemen als u ruim van te voren plant.

2. het proces te oefenen. Welk werkproces werkt het beste voor u? Als u vindt dat een script u helpt, maak er dan een routine onderdeel van alle videoprojecten van. Gebruik een checklist om alle gedetailleerde taken bij te houden en niets te vergeten. Als u onervaren bent, google dan welke videocreatie workflows typisch zijn. Probeer uit wat het beste voor je is. De praktijk maakt het perfect.

3. stel een doel. Wat wil je met de video bereiken? Wilt u uw merkproducten beter bekend maken of de kijkers informeren over uw dienstenaanbod? Definieer dit doel vanaf het begin.

4. leer je kijkers kennen. Waar bevinden de kijkers zich, wat is hun relatie tot het onderwerp? Wilt u uw video laten zien aan interne medewerkers, klanten of geïnteresseerden? Welke emotionele reacties wil je? Bedenk op welk platform u uw video presenteert en waar uw kijkers het meest waarschijnlijk zullen kijken, delen en commentaar geven. Maak misschien verschillende versies voor Facebook, YouTube en andere sociale netwerken en pas de berichten daarop aan.

5. een script te schrijven. Natuurlijk kun je ook gewoon de camera aanzetten en aan de slag gaan (vooral als je met je smartphone aan het opnemen bent). Een script is bijna altijd nuttig, behalve wanneer u live opneemt bij evenementen. Bij het opschrijven zult u waarschijnlijk belangrijke details bedenken over hoe u uw video wilt structureren. Dit is veel gemakkelijker (en goedkoper!) op papier dan later na de productie. Zelfs een script met alleen ruwe aantekeningen zal u helpen om de inhoud duidelijker te structureren en beter te presenteren.

6. maak een storyboard. Maak je geen zorgen, je hoeft geen artistiek talent te hebben. Eenvoudige stokjesfiguren en -vormen (cirkels, vierkanten) zijn voldoende. Samen met uw script zullen deze visuele aantekeningen u helpen uw video beter te plannen. In plaats van spontaan te filmen, schets je van tevoren welke scènes je wilt hebben. Bedenk welke opnamehoeken het beste zijn, of je close-ups wilt maken en wie of wat op de foto moet komen. Deze visuele voorbereiding zal u veel tijd besparen, zowel bij het fotograferen als bij het bewerken. U zult de afgewerkte video’s veel leuker vinden. Hier vindt u een storyboard-sjabloon.

7. alle media vooraf te verzamelen. Heb je alle logo’s? Zijn er visuele elementen of muziekclips die je moet integreren? Het bewerkingsproces zal veel gemakkelijker zijn als u alle media voor de opname en productie organiseert.

8. vraag om feedback. Laat je script en storyboard aan je collega’s zien. Feedback van collega’s en vrienden helpt u om hiaten of fouten in het script op te sporen en te corrigeren voordat u gaat opnemen. Constructieve kritiek en commentaar zijn wenselijk en zeer nuttig. In deze fase moet u ook controleren of alle interne bedrijfsformuleringen en slogans correct zijn nageleefd. De branding moet vanaf het begin goed zijn en alles wat de kijkers niet leuk vinden moet worden vermeden.

Audio

Video kan veel beter zijn dan radioprogramma’s, maar geloof het of niet, geluid maakt vijftig procent van de beoordeling van video’s uit. Gesproken commentaar of dialogen zijn de belangrijkste componenten van het succes bij de productie van hoogwaardige video’s. Slechte audio heeft meer invloed op de videowaardering dan welke andere factor dan ook. Dat alleen al is reden genoeg om altijd te proberen hoogwaardige audio te produceren.

Opname van gesproken commentaar

9. voor video’s die geen mensen introduceren, moet u eerst het gesproken commentaar opnemen. Integreer vervolgens de visuele media zodat deze goed aansluiten op de audio. Dit werkt zeer goed voor screencasts, PowerPoint-presentaties, productdemo’s en andere trainingsvideo’s.

Waarom is het zo makkelijk? Dit komt omdat audiobestanden minder flexibel zijn dan visuele media. U kunt B-roll materiaal gebruiken om een sectie langer te maken, of beeldfragmenten te verwijderen of videogebieden uit te knippen zodat alles overeenkomt met het geluid. Het wijzigen van de timing van een gesproken commentaar of dialoog achteraf is veel moeilijker. Als u pas tijdens het bewerken merkt dat een audiocommentaar langer of korter moet zijn, is de correctie gecompliceerd en kost het veel tijd. Dit moet worden vermeden.

10. neem je eigen stem op. Je denkt misschien dat je eigen stem niet goed klinkt, maar voor het publiek klinkt je stem in de video vertrouwd en natuurlijk. Door voor jezelf te spreken bespaar je veel geld dat je anders aan professionele stemacteurs zou moeten besteden. Als u zich wilt vestigen als expert op het gebied van een bepaald onderwerp, is het erg belangrijk om er authentiek uit te zien. Je eigen stem is een absolute must!

11. Bereid je voor op de audio-opname en drink geen koffie (en melk!) een paar uur van tevoren. Drink in plaats daarvan water. Hierdoor worden de stembanden losser en klinkt je stem beter. Houd het drinkwater zelfs tijdens de opname, om een consistente geluidskwaliteit te krijgen. Neem niet op als je honger hebt. Eet van tevoren wat gezonde snacks om tijdens de opname geconcentreerd te blijven.

12. als je een fout maakt, klap dan twee keer… Dubbele klappen worden op de tijdlijn gezien als uitslag. Dit maakt het gemakkelijk om de plek met de fout te vinden en deze later uit te knippen.

Het kiezen van een microfoon

13. Koop een goede microfoon. USB-microfoons zijn goedkoop en veel beter dan de microfoons die in de computer zijn ingebouwd. Richtingsgevoelige microfoons werken goed als je je hoofd niet beweegt, anders gaat het geluid verloren omdat dit type microfoon alleen geluid opneemt uit een beperkt gebied; niets van de zijkant. Hoofdtelefoons zijn een goede microfoonkeuze, en draadloze reversmicrofoons werken ook goed.

Zorg ervoor dat u tijdens de opname blijft staan. Niet alleen wordt het makkelijker om de microfoon vast te houden, maar je krijgt ook meer lucht in je longen en je stem wordt beter geprojecteerd en klinkt beter.

14. gebruik een windscherm op uw microfoon. Soms wordt zo’n filter ook wel een “spitfilter” genoemd. Deze kleine bescherming maakt sissende en knallende geluiden (zoals S, T, D en P medeklinkers) een beetje zwakker. Zonder het filter kunnen deze geluiden irritant klinken als je zingt of spreekt.

15. test uw microfoon (en dan het beste weer!) Dit is een van de belangrijkste gedetailleerde taken voor de opname. De geluidskwaliteit is een zeer belangrijke factor voor het succes van uw video. Plaats de microfoon zo dat uw stem goed klinkt. Te dicht bij de microfoon kan vervorming veroorzaken, te ver weg kan onpersoonlijk en koud klinken. Spreken op duimlengte van de microfoon werkt in de meeste gevallen goed. Test dit echter een paar keer om de optimale opnamepositie en het optimale volume te vinden.

Luister goed om achtergrondgeluiden te identificeren. Fluorescentielampen, verwarming, ventilatie, airconditioning en andere elektronische apparaten kunnen de opname verstoren. U kunt niet alle achtergrondgeluiden uitschakelen, maar doe dit wel zoveel mogelijk (niet opnemen naast een laadperron of in een vluchtpad). Sommige videoproducenten nemen op in bibliotheken, kleine kamers of onder een plafond. Een rustige opnamelocatie maakt de audiobewerking later veel gemakkelijker.

16. controleer het opnameniveau tijdens de opname en pas het aan in Systeemvoorkeuren. Het niveau mag niet te hoog of te laag zijn. Corrigeer dit voor de opname. Later zijn deze instelfouten veel moeilijker te corrigeren.

17. muziek op de achtergrond mag niet te hard staan. Goede muziek die past bij het thema zet het juiste kader, maar mag niet overheersen. Het is beter om zonder muziek op te nemen als je twijfelt. In de meeste trainingsvideo’s heb je niet per se achtergrondmuziek nodig (behalve misschien in een intro of outro clip).

Als u klaar bent, test u de weergave. Het geluid moet op verschillende apparaten even goed klinken. Probeer de headset en de luidsprekers. Denk na over hoe uw doelgroep normaal gesproken zal luisteren en optimaliseer de weergave overeenkomstig.

Productie

De stappen die u neemt tijdens de productie zijn het moeilijkst om te keren. Hier zijn enkele belangrijke tips om herhalingen te voorkomen.

Videoregistraties

19. Vermijd glanzende gezichten. Rijstpapier werkt goed. Dep je voorhoofd en wangen en alle gebieden die licht weerkaatsen. Luidsprekers moeten er op hun best uitzien en zonder glanzende effecten is het ook makkelijker om de juiste verlichting te vinden.

20. Zorg ervoor dat de verlichting perfect is (geen ouderwetse tl-lampen!). Met de juiste verlichting worden schaduwen vermeden en verschijnen de luidsprekers letterlijk in het beste licht. Zachte driepuntsverlichting ziet er het beste uit. Compacte fluorescentielampen zijn ook prima. De verlichting kan wonderen verrichten en de sfeer van de scène volledig veranderen.

21. verberg de microfoonkabels onder de kleding. Dit ziet er professioneler en netter uit. Hetzelfde geldt voor andere kabels. Ze mogen niet zichtbaar zijn op de opnames.

22. Heb je een klein budget? Huur de uitrusting. Op deze manier kunt u verschillende apparatuur testen en erachter komen wat u het beste bevalt. Experimenteer met verschillende camera’s, merken, monturen, lenzen en andere apparatuur voordat u besluit om te kopen. Huren is ook ideaal als je speciale apparatuur nodig hebt voor een heel speciaal schot. Maar wees voorzichtig: huur alleen apparatuur waarmee u vertrouwd wilt raken.

23. Let op de regel van derden. Stelt u zich een frame voor dat in drie delen is verdeeld, verticaal en horizontaal, en plaatst u uw luidsprekers aan de rechter- of linkerzijde buiten en niet altijd direct in het midden. Dit ziet er interessanter uit. Varieer de positie tijdens de opname om een beetje variatie te creëren.

24. Als je meer dan één camera hebt, neem dan op met twee camera’s tegelijk. Zo kun je later de opnamen vanuit twee verschillende hoeken combineren. Dit geeft u meer bewerkingsvrijheid, ziet er interessanter uit en is natuurlijker dan één perspectief. Je hebt niet per se twee digitale spiegelreflexcamera’s nodig. Gebruik de “goede” camera voor de eerste hoek en je smartphone voor de tweede.

25. schiet een hoop B-roll materiaal. Het is gemakkelijk te vergeten, maar deze extra clips zijn prachtig om het verhaal spannender en realistischer te maken. Neem een paar foto’s die goed bij het thema passen, laat de werkomgeving of de culturele sfeer zien. Schiet dingen die het thema goed illustreren, of neem zelfs een time-lapse shot. Je hebt zeker meer B-roll materiaal nodig dan je denkt. Laat je creativiteit de vrije loop. Je kunt veel van deze B-Roll opnamen maken voor de officiële schietdatum.

26 en 27. Ga voor close-up. Maak een interview interessanter met close-ups van de spreker. Toon andere elementen in focus van tijd tot tijd. Dit voelt misschien vreemd aan, maar uiteindelijk zul je blij zijn dat je het onderwerp en de spreker dichter bij het publiek hebt gebracht. Vermijd digitaal zoomen, want het kan er pixelachtig uitzien en het resultaat is teleurstellend. Kom echt dichterbij of gebruik de optische zoom (het aanpassen van de lens).

28 en 29. neem korte opnames. Korte clips zijn gemakkelijker te organiseren en te bewerken. Alleen interviews zijn een uitzondering. Je weet nooit precies wat je interviewer zal zeggen. Houd de camera draaiende zodat je niet een geweldige quote mist. Beweging is belangrijk, breng afwisseling in het spel. Plan verschillende opnamen vanuit verschillende hoeken, met verschillende scène-compositie, close-ups, opnamen van verder weg en veel B-Roll clips.

Kleur en tekst

30. Toon annotaties & tekst op het scherm. Zo kunt u belangrijke uitspraken onderstrepen, kernargumenten samenvatten of aanvullende informatie geven. Tekst mag echter nooit op de voorgrond staan en moet altijd duidelijk in verband worden gebracht met de audio. Luisteren en lezen tegelijk kan vermoeiend zijn voor de kijker en afleiden van de eigenlijke inhoud.

31. Wat je door de lens ziet, ziet er niet noodzakelijkerwijs hetzelfde uit in de film. Maak indien nodig kleurcorrecties tijdens het bewerken. Probeer de filmopnames zo natuurlijk mogelijk te maken. Zo kan de witbalans helpen bij het compenseren van geel licht tijdens het fotograferen. Soms kunnen kleurverbeteringen helpen om een verhaal dramatischer te vertellen (zoals zwart-wit voor scènes uit het verleden, of groen voor sciencefiction).

32. Als u een PowerPoint-presentatie presenteert, moet u de spreker niet als beeld-in-beeld laten zien. Schakel in plaats daarvan heen en weer tussen de dia’s en de luidspreker. Dit laat de expert veel beter zien en het publiek ziet ook de gezichtsuitdrukkingen en gebaren, wat veel authentieker is.

gebruik consistente kleurenpaletten en ontwerpen in uw video’s Probeer verschillende achtergrondkleuren, kleding, lettertypes en rekwisieten om je argumenten te onderstrepen en je verhaal te vertellen.

34. Tekstoproepen zijn goed, maar gebruik dergelijke tekstblokken spaarzaam. Kijken en lezen is vermoeiend. Tekst kan interessante details uitleggen en bepaalde punten versterken. De kijkers zullen zich ook de inhoud beter herinneren.

Overgangseffecten

35 en 36: Selecteer eenvoudige overgangseffecten zoals oplossen of vervagen naar zwart. De meeste andere overgangseffecten zien er een beetje overdreven uit. Starwipe? Nee, alsjeblieft niet. Als je ingewikkelde overgangseffecten gebruikt, moeten de overgangen perfect in het verhaal passen. Laat bijvoorbeeld een verdraaiingseffect zien dat symboliseert hoe de tijd verstrijkt. We hebben meer informatie over de overgangseffecten in dit artikel.

Schieten voor het groene scherm

37. Het groene scherm moet er goed uitzien. De verlichting voor de omgeving en de luidsprekers moet precies goed zijn. Het is gemakkelijk voor dingen om mis te gaan (grappige schaduwen, onvolledige kleurverwijdering, transparante gebieden, etc.) Dit type schietpartij kan erg leuk zijn, maar overdrijf niet. Deze techniek moet ook passen bij de video-inhoud en het thema.

38. Vervang de achtergrond niet zomaar. Gebruik het groene scherm op een creatieve manier – toon interacties (de spreker wijst naar iets of maakt een gebaar om de illusie te wekken dat er enorme apps worden gebruikt). Toon silhouetten in omgekeerde kleur of breng de achtergrond op andere manieren in beeld.

39. clips sneller of langzamer maken. Gebruik deze techniek om de verstreken tijd te visualiseren of om lange processen sneller te laten zien. Clipsnelheid is een parameter die de dynamiek van uw video drastisch kan veranderen.

40. maak video’s met ondertitels! Deze spelen een bijzonder belangrijke rol bij de optimalisatie van zoekmachines, omdat Google en andere zoekmachines bijvoorbeeld alleen de doorzoekbare tekst kunnen lezen die bij de video hoort (titel, beschrijving, tags en ondertitels). De ondertitels zorgen ervoor dat uw video kan worden gevonden en – nog belangrijker – de ondertitels maken uw video barrièrevrij en toegankelijk voor de slechthorenden. Veel kijkers bekijken de video’s zelfs zonder geluid. Met ondertitels kunnen ze nog steeds de context begrijpen.

41. kies de juiste opnamematen. Waar moet uw video worden vertoond? In welke omvang wordt het gespeeld? U moet dit weten voordat u gaat opnemen en de afmetingen dienovereenkomstig kiezen. Zorg ervoor dat de afmetingen van uw opname in verhouding staan tot de output. Als uw voltooide video wordt bekeken op 1280×720, neem dan groter op (met dezelfde beeldverhouding) of neem op met dezelfde afmetingen.

Screencasting

Schermopnamen (ook van smartphones) zijn ideaal voor het maken van tutorials en video-instructies of het tonen van processtromen. Wanneer u de producten en diensten van uw bedrijf in video’s presenteert, verhoogt u het bewustzijn en versterkt u de klantenbinding.

Keurige opnames

42. Ruim uw bureaublad op voordat u gaat opnemen
Verwijder pictogrammen en achtergronden die uw kijkers alleen maar zouden afleiden. Sluit alle browservensters die u niet nodig heeft voor de demonstratie. Het is het beste om een desktop-profiel aan te maken dat specifiek voor video-opname is bedoeld en dat geen van uw persoonlijke gegevens toont. Dit bespaart veel tijd en u kunt altijd gemakkelijk wisselen als u snel iets moet vastleggen.

43 en 44 Als je je eigen profiel gebruikt, toon dan alleen programma’s die je nodig hebt voor de opname. U moet alle anderen op het bureaublad of in het Dock verbergen of sluiten om de kijkers niet af te leiden van de eigenlijke inhoud. Dit geldt ook voor toolbars, bladwijzers, URL’s en andere browserelementen die het scherm rommelig maken. Minimaliseer of sluit alles wat niet direct verband houdt met de opname (u kunt het bureaublad later opnieuw instellen).

45. Schakel alle meldingen uit voordat u gaat opnemen. E-mail, Twitter, Facebook en andere apps zijn erg vervelend als deze meldingen tijdens de opname plotseling op het scherm verschijnen. Deactiveer alle meldingen voordat u gaat opnemen (later kunt u deze pop-ups opnieuw activeren als u dat nog steeds wilt).

46. Een goede praktische tip is om de laptop in het stopcontact te steken. Als de batterij midden in de opname leeg raakt, kunt u uw video geheel of gedeeltelijk kwijtraken. Speel het beter veilig af en sluit de laptop aan via de kabel.

Muisaanwijzer

47. Als u de cursor opneemt, beweegt u de muis langzamer dan normaal. Stel de snelheid in de systeeminstellingen in. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien te langzaam, maar het maakt het voor het publiek makkelijker om de bewegingen te volgen. Hectisch klikken is verwarrend, leidt af van het eigenlijke onderwerp en frustreert de leerlingen. Beweeg de muis doelgericht en niet te snel. Je video zal zoveel beter zijn.

48. markeer de cursorpositie wanneer u uw opname pauzeert. Plak een plakbriefje op het scherm om precies aan te geven waar de cursor het laatst gezien is. Hierdoor kan de opname doorgaan zonder te “springen”.

49. Als je iets uitlegt op het scherm, ga dan niet met de muis om de locatie heen. De cursor is geen laseraanwijzer en kijkers vinden dergelijke cirkelvormige cursors nogal saai.

50. Maak de cursor groter. Op deze manier kunnen de kijkers beter volgen waar u klikt en wat u doet op het scherm. Professionele tip: Sommige screencapture software kan alle cursorgegevens opnemen, zodat het achteraf bewerken van de cursor ook mogelijk is.

Wat zijn je beste tips voor het maken van geweldige video’s? Geef ons uw suggesties in de commentaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here