Je hebt een film gefilmd of een videoclip opgenomen, en nu is het tijd voor de andere helft van de strijd: de nabewerking. Net als bij het filmen vereist deze stap een goede mix van zowel creativiteit als technische kennis. En in dit artikel willen we het videobewerkingsproces veel gemakkelijker en productiever maken door hieronder een paar nuttige tips, technieken en “life hacks” voor u te geven.

Tips voor videobewerking

Hoewel deze tips u niet echt leren hoe u uw videoclips moet bewerken, kunnen ze u helpen uw bewerkingstijd te halveren en u uiteindelijk betere resultaten te geven.

Kies de juiste software

De eerste stap in het verbeteren van uw videobewerkingsproces is het kiezen van de juiste software voor u en uw werk. Normaal gesproken bieden ze alles wat u nodig hebt om standaardvideobewerkingen uit te voeren, maar het kan zijn dat u er een verkiest boven andere vanwege de gebruiksvriendelijkheid, de digitale interface en de functies. De sleutel is hier om te kiezen wat voor u en uw bewerkingsstijl werkt in plaats van alleen het nieuwste, meest geavanceerde videobewerkingsprogramma dat er is.

Topfavorieten zijn onder andere After Effects, Premiere Pro, Avid Media Composer, Final Cut Pro en DaVinci Resolve, dat een gratis en uitgebreide Lite-versie biedt. U kunt ook Lightworks, Autodesk Smoke en Sony Vegas uitproberen, als u andere, minder populaire en toch zeer capabele alternatieven wilt proberen.

Gebruik een snelle computer

Nee, we gaan hier geen PC’s tegen MAC’s opzetten. U kunt kiezen welk computermerk of model u wilt, zolang het maar snel genoeg is om grote bestanden op te slaan en u zich meer kunt richten op uw bewerkingswerk zonder u zorgen te hoeven maken over een langzame weergave.

Het helpt zeker om te investeren in een snellere opslagschijf (SSD) die u in staat stelt om uw bestanden en software sneller te benaderen en uw rendering, laden en exporteren te versnellen. Andere dingen die u kunt doen om uw bewerkingstijden aanzienlijk te verkorten is het geheugen van uw computer (RAM) te vergroten tot ten minste 8GB als u professioneel of commercieel werk gaat doen, en de aanbevolen videokaart en -processor voor uw bewerkingssoftware te krijgen.

Bewerken voor een verhaal

Een van de belangrijkste punten uit dit artikel is het onthouden van je creatieve doel: het vertellen van een geweldig verhaal. Ga verder dan de basis – het wegsnijden van vreemd materiaal en het corrigeren van de volgorde van uw clips – en maak van de gelegenheid gebruik om uw film esthetisch en dramatisch aantrekkelijk te maken om zo de juiste emoties op te roepen en uw beoogde boodschap effectief over te brengen. Gebruik uw praktische en technische kennis om dit te bereiken in plaats van alleen maar een hoop effecten toe te voegen om indruk te maken op uw kijkers.

U kunt eenvoudigweg het storyboard volgen dat tijdens het filmen wordt gebruikt, maar er kunnen momenten zijn waarop de regisseur – of u, als u de vrijheid hebt om de opnamen op te roepen – besluit om ter plekke wijzigingen aan te brengen in de vooraf bepaalde flow, scèneovergangen, effecten en andere bewerkingselementen om het verhaal te verbeteren.

Een efficiënte workflow onderhouden

Zelfs met een supersnel computersysteem en bewerkingssoftware moet je ook systematisch en georganiseerd zijn om een efficiëntere editor te worden. Een manier om uw workflow te verbeteren is het organiseren van uw projecten en bestanden in mappen die u steeds opnieuw kunt gebruiken. Maak huizen voor uw projecten, beelden, audiobestanden, afbeeldingen en grafieken, waarin u ook meer subsecties en mappen kunt maken.

Een andere manier waarop u sneller kunt werken is door externe harde schijven te gebruiken voor het opslaan van uw beeldmateriaal, zodat u meer computergeheugen kunt vrijmaken. We raden u aan om harde schijven te kiezen die via USB 3.0 of Thunderbolt kunnen worden aangesloten om snellere bestandsoverdracht mogelijk te maken. Overweeg ook om uw RAM toe te wijzen om er meer van te kunnen gebruiken voor het bewerken en het verkrijgen van een gamemuis waarmee u specifieke bewerkingsfuncties voor de knoppen kunt instellen.

Toetsenbord snelkoppelingen gebruiken

Over knoppen gesproken, houd er rekening mee dat de meeste bewerkingsprogramma’s u in staat stellen sneltoetsen te gebruiken om een reeks bewerkingsfuncties in de app uit te voeren. Voel je vrij om de verschillende snelkoppelingen voor softwareprogramma’s zoals Adobe After Effects, Premiere Pro, Final Cut Pro, Media Composer en DaVinci Resolve te bekijken, te onthouden en aan te passen.

Als u iets meer geld te besteden heeft, is het eenvoudiger om een bewerkingstoetsenbord te kopen (of in ieder geval een vervangbaar bewerkingstoetsenborddeksel) waarin al snelkoppelingspictogrammen voor het toetsenbord zijn opgenomen. Deze zijn meestal softwarespecifiek, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over compatibiliteitsproblemen met uw bewerkingssoftware.

Belangrijke termen leren

De videobewerkingsindustrie vereist dat u met andere video-editors of klanten communiceert, wat betekent dat u veel lingo moet leren. Voor degenen die nog niet van hen hebben gehoord, kunnen sommige van de termen die worden gebruikt in videobewerking onmogelijk te achterhalen zijn zonder enig onderzoek, dat is de reden waarom u ze vroeg wilt leren. De basisbegrippen zijn onder andere de volgende:

  • Jump Cuts – Het uitsnijden van porties om saaie of voorspelbare momenten over te slaan en de visuele interesse te behouden.
  • J Cut – Audio gaat aan de video vooraf.
  • L Cut – Video gaat de audio vooraf.
  • Montage – Opeenvolging van clips die het verstrijken van de tijd laten zien, meestal voor een transformatie of karakterontwikkeling.
  • Cutting on Action – Knippen wanneer het onderwerp beweegt in plaats van na elke beweging om een interessantere en vloeiendere scène te creëren.
  • Match Cut/Match Action – Het samensnijden van twee visueel vergelijkbare shots of scènes.
  • Cutaways – Het toevoegen van overgangsstukken die niet het hoofdonderwerp of de actie bevatten om de omgeving te laten zien en de stemming te bepalen, betekenis toe te voegen aan de scène, of dramatische spanning te bevorderen.

Dit zijn er maar een paar, want er zijn zeker nog veel andere cutaways en termen om te leren. Het enige wat je hoeft te doen is de tijd nemen om te lezen en je eigen onderzoek te doen.

Kleurcorrectie van uw Clips

Kleur is een belangrijk ontwerpelement dat kan worden gemanipuleerd om bepaalde onderwerpen te benadrukken, specifieke emoties op te roepen en de stemming of sfeer van uw scène te bepalen. Gelukkig geven de huidige videobewerkingsprogramma’s ons een heleboel kleurbewerkingsopties die vroeger alleen mogelijk waren met foto’s.

De meeste bewerkers doen twee dingen: kleurcorrectie, om ervoor te zorgen dat de kleuren van uw beelden consistent zijn in elke scène, en kleurgradatie, om uw film een andere uitstraling te geven. Beide zijn essentieel wanneer u wilt dat de meeste van uw scènes er zo realistisch mogelijk uitzien, of om bepaalde scènes te onderscheiden van andere, zoals wanneer u voorinstellingen gebruikt zoals sepia en monochroom bij “flashback”-scènes.

Selecteer goede muziek

Focus niet alleen op het beeldmateriaal, het moet net zo goed zijn als je muziek. Als je bijvoorbeeld een dramafilm maakt, wil je precies het juiste nummer of de juiste instrumenten om de belangrijkste momenten (waarop je bepaalde emoties bij je publiek wilt losmaken) effectiever te maken. Vrolijke komedies kunnen een beetje vergevingsgezind zijn, maar het kan ook makkelijk zijn om te overdrijven met vrolijke liedjes. Het kan moeilijk zijn als je het in je eentje doet, dus het hebben van een muzikale scorer kan helpen om het giswerk eruit te halen.

Maar voordat je zelfs maar denkt aan het gebruik van zomaar wat muziek, bedenk dan dat de veiligste optie is om muziek te krijgen van een royalty free-muziekaanbieder. U kunt misschien wel gratis muziek vinden, maar de beste audio komt meestal tegen een prijs. Als je een professioneel project doet, is muziek meestal inbegrepen in het productiebudget.

Tekst en afbeeldingen toevoegen

Afhankelijk van het type film kan het zijn dat u naast de titel meer tekst moet toevoegen, billboards (voor uitzending) moet openen/sluiten en filmtitels moet toevoegen. U wilt het meestal eenvoudig houden, met een schoon en wit sans-serif lettertype dat niet te veel aandacht trekt. Laat ze oplossen in en uit, en zie hoe het werkt voor uw film.

Maar als u flitsende afbeeldingen wilt toevoegen, kunt u deze met uw montagesoftware maken. Adobe After Effects is een populaire keuze voor het maken van enkele van de beste motion graphics. Als u nog moet leren hoe u zelf met de hand kunt werken, kunt u altijd indrukwekkende kant-en-klare After Effects-sjablonen van RocketStock krijgen.

Webversies exporteren

Zodra uw video klaar is en klaar is om te worden geëxporteerd, is de natuurlijke neiging van de meeste redacteuren om deze te exporteren met de grootst mogelijke videoresolutie. Dit is zeker de manier om te gaan als het wordt afgespeeld in bioscopen en ultra HD-schermen, maar in de huidige generatie waarin videoprojecten meestal online op de markt worden gebracht, moet u ook kleinere, hoogwaardige versies exporteren.

Bij het exporteren voor het web is het doel om een bestand te maken dat zijn hoge kwaliteit behoudt zonder het te zwaar te maken voor het uploaden en online bekijken. Als u niet zeker bent van de te gebruiken exportinstellingen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Sites zoals YouTube, Facebook en Vimeo hebben allemaal aanbevolen exportinstellingen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here