Je eigen stijl of uitstraling is voor fotografen wat de vingerafdruk is voor ons mensen. Door een doorlopende en uniforme uitstraling kunnen beelden direct aan een bepaalde artiest worden toegekend. Voorinstellingen helpen u hierbij. In het artikel van vandaag gaan we samen een Lightroom-preset maken. Ik laat je ook zien hoe je je eigen beeldstijl consequent kunt implementeren met behulp van presets.

Waarom is de beeldstijl zo belangrijk? Is het relevant bij het maken van Lightroom-presets? Op zich is dit onderwerp zo groot dat ik er minstens één artikel over zou kunnen schrijven. Om ervoor te zorgen dat u de betekenis van presets begrijpt, kunnen we niet voorkomen dat u op zijn minst kort licht op dit onderwerp werpt. Daarom hier een korte samenvatting van wat informatie en gedachten over het onderwerp stijl en beeldstijl.

#1 creëer herkenningswaarde

Zoals in de inleiding al geschreven, dient een uniforme uitstraling de herkenningswaarde van je foto’s en jou als fotograaf. Deze herkenningswaarde kan met heel verschillende middelen worden bereikt. Hiervoor is in principe geen bepaald type beeldverwerking of slechts een enkele Lightroom-preset nodig.

Ook kun je herkenning creëren door op een bepaalde manier te fotograferen of door alleen bepaalde onderwerpen te fotograferen. Op deze manier kunt u hetzelfde herkenningseffect ook bereiken door uitsluitend analoge foto’s te maken. Of je kunt alleen de analoge techniek gebruiken om schattige puppy’s in scène te zetten. In deze variant genereer je jouw herkenningswaarde via het themaniveau. Als u zich echter niet aan een specifiek onderwerp wilt binden, dan zal een consistente beeldweergave u helpen.

De beste manier om een ​​zo hoog mogelijke herkenningswaarde te creëren is een mix van een bepaald onderwerp, jou als persoon en een uniforme stijl.

#2 Onderscheidende beeldstijl met fotobewerking

De mogelijkheden van beeldverwerking via software als Lightroom, Photoshop, Luminar en Co. vormen een perfecte basis om jouw stijl op je foto’s te drukken.

Als ik het heb over een beeldstijl, bedoel ik bepaalde kenmerken die door je beelden lopen. Bekende fotografen en influencers hebben altijd hun eigen stijl.

Laten we een van de beroemdste YouTubers op het gebied van fotografie nemen (en iemand die ik enthousiast volg): Peter McKinnon. Hier is een screenshot van zijn Instagram-feed om het onderwerp begrijpelijker te maken:

Wat valt je op?

Juist, een uniforme look loopt door alle foto’s. Hoge contrasten, deels onverzadigde kleuren, een filmische uitstraling. Al met al een look die in het nieuwe Duits omschreven kan worden als “humeurig”. Deze look loopt door al zijn foto’s, welke motieven hij ook fotografeert en suggereert dat hij zijn palet altijd met Lightroom-presets gebruikt. Dit is precies wat, naast zichzelf en zijn persoonlijkheid, een hoge herkenningswaarde creëert.

#3 Hoe u uw beeldstijl kunt vinden

Maar hoe vind je jouw stijl van schilderen?

Dit is niet alleen een spannende, maar ook een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Ik zal proberen, in ieder geval kort, u een idee te geven van wat u kan helpen bij uw zoektocht. De volgende vragen of onderwerpen helpen je bij je zoektocht:

  • Waar hou je van?
  • Wat doen andere artiesten?
  • Ontwikkel uzelf over onderwerpen als beeldbewerking, compositie en fototechnologie
  • Krijg feedback van familie, vrienden of volgers

Als je eenmaal je eigen look hebt gevonden, zijn Lighroom-voorinstellingen een perfect hulpmiddel om ze consistent in je foto’s toe te passen. Hoe u uw Lightroom-preset kunt maken en gebruiken, laat ik u in de verdere cursus zien.

Wat is een Lightroom-preset?
Voordat we tot de kern van de zaak komen, nog een laatste theoretische vraag die we moeten verduidelijken. Wat zijn Lightroom-presets eigenlijk?

Als we het hebben over presets, bedoelen we in de breedste zin van het woord presets die met één klik kunnen worden toegepast.

Dit kunnen bepaalde instellingen in Lightroom zijn voor verdere verwerking van afbeeldingen (bijvoorbeeld voor het printen van je foto’s), maar ook voorinstellingen voor globale instellingen zoals helderheid, contrast en vooral kleuren. Lightroom-presets zijn niets meer dan bestanden waarin precies deze presets worden opgeslagen en die je met één klik op je foto’s kunt toepassen.

Een vraag die altijd opkomt in verband met het onderwerp: is het beter om zelf een Lightroom preset te maken of deze te kopen? Als deze vraag je ook dwars zit, lees dan mijn artikel tot het einde. Ik heb mezelf deze vraag vaak gesteld en aan het einde van het artikel zal ik je mijn mening erover geven.

Hier is nog een goede video over het onderwerp presets:

Zo maakt u een voorinstelling in Lightroom
Het maken van Lightroom-presets is heel eenvoudig en snel. Hiervoor heb je in principe maar vier stappen nodig. Deze stappen zien er als volgt uit:

Stap 1: uw instellingen

In de eerste stap bewerk je je foto volgens jouw ideeën. Zo pas je alle globale instellingen zoals helderheid, contrast en vooral de kleuren aan zodat ze passen bij jouw stijl. U kunt kleuren in drie stappen aanpassen:

Kleur: hier pas je de kleur van elke individuele kleur aan en je kunt ook de kleur veranderen
Verzadiging: met deze optie verander je de helderheid van de kleur. Hoe hoger de waarde, hoe meer zuiverheid of helderheid je de kleur geeft
Luminantie: met deze schuifregelaar kunt u de helderheid van de respectieve kleur wijzigen

Stap 2: Kopieer uw instellingen

Om een ​​preset te kunnen maken, moet u eerst bepalen welke van uw instellingen moeten worden overgenomen. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op je foto in de afbeeldingsbalk onderaan. Er wordt dan een menu geopend. Hier klik je op Ontwikkelinstellingen en vervolgens op Instellingen kopiëren.

Stap 3: exporteer uw instellingen

In het volgende venster kunt u nu instellen welke instellingen u wilt exporteren. Je kunt elke instelling die Lightroom biedt voor het bewerken van je foto afzonderlijk opnemen en uitsluiten. Nadat u alle gewenste parameters hebt geselecteerd, klikt u op de knop Kopiëren.

Tip

Vermijd het kopiëren van lokale of individuele instellingen. U moet altijd voor elke foto lokale aanpassingen maken, zoals borstels, filters, gebiedsreparaties en lenscorrecties. Dit geldt ook voor het bijsnijden (d.w.z. bijsnijden) van uw foto en het corrigeren van perspectiefvervormingen (transformeren). Aangezien deze instellingen zeer individueel zijn, veroorzaken ze vaak extra werk en minder dan optimale resultaten wanneer ze in een voorinstelling worden opgeslagen.

Stap 4: maak uw Lightroom-voorinstelling

Je bent er bijna! In de laatste stap sla je nu de instellingen op die je in stap 3 hebt geëxporteerd. Het bijbehorende menu voor je presets vind je in Lightroom aan de linkerkant onder de voorbeeldafbeelding. Klik hier op het plusteken en vervolgens op Create Preset. Er wordt nu een nieuw venster geopend. Hierin worden de instellingen die je eerder hebt gekopieerd weer opgeslagen. Bovenaan sla je nu een unieke naam op voor je preset. Kies deze zodat je aan de naam kunt zien welk effect de preset op je foto’s heeft. Als u klaar bent, klikt u op de knop Maken.

Gefeliciteerd! Je hebt nu je eerste eigen preset gemaakt! Deze vind je nu in het preset menu onder User Presets. Als je dit wilt toepassen op een van je foto’s, hoef je alleen maar op de preset aan de linkerkant te klikken. Lightroom past nu automatisch alle opgeslagen instellingen toe op je foto.

Drie goede redenen voor Lightroom-presets

  • Voorinstellingen helpen je niet alleen om je eigen look op je foto’s toe te passen…
  • Ze maken je werk ook gemakkelijker. Zoals je in het vorige hoofdstuk hebt gezien, worden alle globale instellingen voor je foto opgeslagen in de preset.
  • Dus door gebruik te maken van de preset bespaar je ook nog eens tijd! Met het automatisch invoegen van de instellingen kunt u direct overgaan tot de individuele en lokale bewerking van uw foto.

Moet ik meerdere voorinstellingen gebruiken?

Je vraagt ​​je nu misschien af: “Als ik mijn afbeeldingslook creëer met een voorinstelling en deze boven mijn foto’s plaats, waarom heb ik dan meer dan één voorinstelling nodig?”

Een goede en terechte vraag. Ik gebruik zelf verschillende presets en vertel je graag welke presets ik gebruik en waarom ik ze heb gemaakt.

Lightroom Preset: kopen of zelf maken?

Zolang ik presets ken, is er altijd één vraag: kopen of zelf maken. Om één ding duidelijk te maken: er is geen absolute waarheid over dit onderwerp. Veel meer is de vraag waar je staat als het gaat om beeldbewerking en wat je doel is. Toch wil ik u mijn beoordeling en aanbevelingen over dit onderwerp geven. Aangezien dit een controversieel onderwerp is, kun je ons in de reacties laten weten wat je van het onderwerp vindt! Of heb je zelf al presets gekocht? Schrijf ons dan je ervaringen in de comments.

Lightroom-voorinstelling kopen

Het voordeel is duidelijk: je hebt minder moeite. Je krijgt ook het uiterlijk van de artiest waar je de preset hebt gekocht. Dus als je van een bepaald beeld houdt en het niet zelf wilt namaken – daar ga je! Makkelijker ga je het niet krijgen. Het nadeel is natuurlijk dat het maken van je eigen preset ook je leercurve voedt. Want je moet alle instellingen zelf maken. Tegelijkertijd kan een gekochte preset ook het startpunt zijn voor je eigen preset. Omdat u de gekochte preset op elk moment kunt aanpassen aan uw ideeën.

Als u besluit om presets te kopen, wees dan voorzichtig! Er zijn veel sites op internet die slecht gemaakte presets voor te veel tegen hoge prijzen verkopen. De regel hierbij is: houd je ogen open bij het kopen!

Maak je eigen Lightroom-preset

Deze optie is niet alleen gratis, het helpt je ook om je beeldbewerking te verbeteren. Bij het maken ervan kunt u elke instelling en de effecten ervan op uw afbeelding zien. Nadeel hierbij is natuurlijk dat je een gedegen kennis moet hebben van het gebruik van Lightroom. Zonder voorkennis wordt het maken van een preset in Lightroom een ​​achtbaanrit door de vele instelmogelijkheden.

Mijn tip voor een start in de wereld van presets

Er is niet alleen kopen of creëren, er is een middenweg! En vanuit mijn oogpunt is dit een goed begin van het onderwerp voorinstellingen. Er zijn verschillende kanalen en video’s op YouTube die je stapsgewijze instructies geven voor het maken van een preset. U kunt de preset dus in uw eigen tempo in Lightroom “recreëren” en elke stap begrijpen. Aan het einde kun je het naar je eigen smaak aanpassen – klaar. Een voorbeeld van zo’n video vind je onder deze box.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here