Interview video’s zijn een krachtige manier om je deskundigheid te tonen en je publiek erbij te betrekken. En ze zijn gemakkelijk te maken.
Een interviewvideo opnemen lijkt eenvoudig – we hebben het toch over een persoon voor een camera? Maar er is eigenlijk heel wat om rekening mee te houden als je een saaie uitstraling wilt vermijden. Aandacht besteden aan de inhoud, de opstelling, en het opnameproces kan je interviews van saai naar dynamisch brengen.

Wat is een interview video?

Je hebt ze gezien in het nieuws, late-night talkshows, en documentaire films. Interview video’s concentreren zich meestal op één persoon die vragen beantwoordt, meestal over een bepaald thema.

Deze stijl van video is van dichtbij en persoonlijk, en de geïnterviewde kan een materiedeskundige zijn of gewoon iemand met een mening. Ongescripte en authentieke interviewvideo’s zijn een geweldige manier om een persoonlijk tintje aan een verhaal te geven of een gezichtspunt aan te reiken.

Voordelen van interviewvideo’s

  • Interview video’s zijn authentiek. Interviews zijn de beste manier om informatie recht uit de mond van het paard te krijgen. Ze bieden een ongescripte persoonlijke kijk of kennis van een deskundige. Er is een reden waarom de journalistiek zo zwaar leunt op interviews, en dat is de waarheid.
  • Interviews zorgen voor geweldige verhaalvertelling. Hoor je liever over de maanlanding van een historicus, of van Neil Armstrong zelf? De kleine details en anekdotes van iemand die het echt beleefd heeft brengen een verhaal tot leven.
  • Interviews geven een kijkje in de keuken. Sommige interviews geven toegang tot mensen en informatie die anders misschien achter gesloten deuren zouden blijven. Beroemdheden, CEO’s, opmerkelijke mensen, interviews geven toegang en een kijkje in de keuken.
  • Interview video’s zijn gemakkelijk te produceren. Interview video’s hebben een kale set-up nodig.
  • De standaard opstelling vanuit één hoek versnelt zowel de opnamedag als het montageproces. Je kunt een fatsoenlijke interviewvideo maken met niet meer dan je smartphone, maar idealiter heb je een camera, statief, en microfoon.
  • Interview opnamen zijn zeer geschikt voor hergebruik. Interviewfragmenten voegen authenticiteit en persoonlijkheid toe aan je andere soorten video’s. Je kunt het interview opdelen in korte clips om op sociale media te gebruiken, of citaten pakken voor case studies. Misschien vind je zelfs een leuke clip om op te nemen in een bedrijfscultuur video of explainer.

Waar te gebruiken?

Interview video’s zijn veelzijdig en kunnen overal in je bedrijf en in verschillende stadia van de trechter gebruikt worden. Ze werken het best op de volgende kanalen om de merkbekendheid te vergroten, concepten uit te leggen, en leads aan te trekken met industrie-specifiek inzicht.

Website
Interviewvideo’s kunnen over je hele website verspreid worden, in hubs met video’s over getuigenissen van klanten, op landingspagina’s die specifiek over het betreffende product of evenement gaan, of zelfs in de “Over” sectie. Overal waar een interview kan helpen de informatie uit te leggen of het verhaal te vertellen dat die pagina moet overbrengen.

E-mail
Als boeiende inhoud werken interviewvideo’s uitstekend in e-mail. Interviews met je CEO of leiders in de industrie passen goed in nieuwsbrieven voor klanten of interne e-mails om je gemeenschap op te bouwen en voor te lichten. Verkoopteams kunnen ook interviewvideo’s met huidige klanten naar prospects sturen.

Podcasts
Voeg fragmenten of volledige interviews in podcast afleveringen in om een episodisch thema te ondersteunen. Dit werkt zowel bij een standaard audiopodcast als bij een avideo podcast.

Sociale media
Breek de interviewvideo in kleine segmenten om op sociale media te delen met een oproep tot actie die naar je player of landingspagina duwt waar de langere versie staat.

Soorten interviewvideo’s

1. Talking Head Interviews

Een pratend hoofd interview is een standaard formaat waarin een solo-spreker vanaf de borst omhoog geframed wordt. Dit geeft volledige aandacht aan de spreker en wat hij te zeggen heeft. Je hebt talking head interviews gezien in journalistiek en documentaires.

Kies een pratend hoofd interview als je de waarheid wilt overbrengen. Dat kan in de vorm van feiten van een deskundige, of een authentiek verslag van een gebeurtenis of ervaring.

Met de interviewer buiten beeld is het gebruikelijk om de geïnterviewde te vragen de vraag in zijn antwoord te herhalen. Bijvoorbeeld, als de vraag luidt: “Hoe lang werk je al bij Vidyard?”. De geïnterviewde zou antwoorden, “Ik werk al bij Vidyard sinds…” in plaats van te zeggen, “Twee jaar”.

Het herformuleren van de vraag geeft context aan de vraag, en maakt het interview veel gemakkelijker in elkaar te monteren.

2. Gespreksinterviews

Of het nu gaat om een talkshow of een interview op locatie, bij gespreksinterviews staat de presentator op de camera. De real-time heen en weer gespreksstijl geeft deze interviews een authentiek gevoel.

Vaak is de gastheer een bekende persoonlijkheid waar kijkers mee in verband staan, wat hen helpt het gevoel te krijgen dat ze deel uitmaken van het gesprek. Kies een conversationeel interview als je een meer ongedwongen gevoel wilt.

3. Interviews op afstand

Om een kwaliteits interview op te nemen hoef je niet in dezelfde kamer of zelfs maar in hetzelfde land te zijn als je gast. Videogesprekken maken het gemakkelijk om interviews op afstand te houden en op te nemen in een converserende of pratende hoofdstijl.

Hier zijn wat tips die specifiek zijn voor interviews op afstand:

  • Kies software en test die uit. Veel videochat platforms bieden de mogelijkheid om je webcam op te nemen, hetzij in-app, hetzij met een plugin. Zorg ervoor dat je die van tevoren uittest, zodat je geen problemen ondervindt met een gast aan de lijn.
  • Voeg visuele belangstelling en variatie toe door te wisselen tussen gesplitst scherm, volledig scherm en B-roll (cutaways, en extra beeldmateriaal).
  • Geef je interview op afstand een merkuitstraling met elementen als logo’s, tekst op het scherm, of grafische randen.

Hoe maak je een interview video

  1. 1. Bepaal je doel
  2. 2. Bepaal je doel. Leg een ingewikkeld onderwerp uit, krijg naamsbekendheid, of leid een beweging binnen je industrie. Je doel afbakenen zal je helpen bij alle andere beslissingen die nog komen gaan.
  3. 3. Kies de juiste geïnterviewde
  4. 4. Kies iemand die je doel zal vertegenwoordigen.

Als je doel educatie is, kies je misschien een materiedeskundige om een ingewikkeld onderwerp uit te leggen. Om een succesverhaal over een recent evenement te delen, kies je iemand die er direct bij betrokken is, zoals een product manager of organisator van een evenement. Als je een beweging wilt leiden, kies dan denkers uit de industrie.

Wie je ook kiest, zorg ervoor dat ze goed gesproken zijn, zelfverzekerd, en in staat om je doel aan te spreken.

Doe je onderzoek

Als je als interviewer een goede kennis van het onderwerp hebt, kun je er zeker van zijn dat je intelligente vragen stelt. Het zal je ook helpen de vraag te herformuleren of context toe te voegen als dat nodig is.

Soorten vragen die je in een video-interview kunt stellen

Interviews kunnen onverwachte wendingen nemen, dus bereid van tevoren vragen voor. Dit geeft richting aan je interview en zorgt ervoor dat je geen belangrijke informatie vergeet. Als je je afvraagt wat voor soort vragen in een video-interview gesteld worden, beschouw dan het volgende als een leidraad.

  • Vermijd het stellen van “ja” of “nee” vragen. Die leveren geen waarde op voor je kijker.
  • Gebruik opwarmvragen om het ijs te breken. Dingen als naam, over het bedrijf, en rol.
  • Zorg ervoor dat ze relevant zijn. Bijvoorbeeld, als je probeert over het bezwaar heen te komen dat je product moeilijk te gebruiken is, kun je een klant vragen: “Hoe gemakkelijk was het voor u om met ons product aan de slag te gaan?”.
  • Specifieke vragen leveren specifieke antwoorden op. Vraag je gesprekspartner concrete voorbeelden of antwoorden te geven. Bijvoorbeeld: “Wat zijn drie manieren waarop je sterkere relaties met je klanten hebt ontwikkeld?”
  • Vervolg met vervolgvragen. Als je geïnterviewde geen duidelijk of beknopt antwoord op je vraag geeft, vraag hem dan om verdere verduidelijking of probeer hem te herkaderen.
  • Eindig met een ‘laatste gedachten’ vraag. Vraag je geïnterviewde, nadat je klaar bent met je vragen, of hij of zij nog laatste gedachten heeft of nog iets anders wil delen – soms komen de beste soundbites pas nadat het hoofdinterview is afgelopen.
  • Als je een lijst met vragen hebt, orden ze dan in een samenhangende stroom. Begin met een paar makkelijke, (Wie ben je? Wat doe je?) en ga dan over op de meer diepgaande (Hoe heeft dit je bedrijf beïnvloed? Wat zijn je plannen voor de toekomst?).

Kies de juiste setting

Hier is een tip: neem geen interview op voor een beige muur, tenzij je je kijkers probeert dood te vervelen! De plaats en wat er op de achtergrond verschijnt, beïnvloeden de toon van je video.

Als je een in-house videostudio hebt, neem dan de tijd om je set te ontwerpen en in te richten. Neem merkvormige ontwerpelementen op waar dat past en denk na over wat er op de achtergrond verschijnt (wat filmnerds en Fransen de mise-en-scène noemen).

Als je op locatie filmt, kies dan een plek die iets zegt over je onderwerp. Bijvoorbeeld, als je een muziekproducent interviewt, fotografeer dan in hun studio. Op momenten dat je minder controle hebt, zoals op een conferentie, zoek dan een plek buiten, of op z’n minst ergens waar het interessant is, met goede belichting.

Verlicht je onderwerp

Over verlichting gesproken… Probeer je onderwerp naar natuurlijk licht te richten, of gebruik een driepuntsverlichtingssysteem. Voor meer informatie over belichting ga je naar onze Gids voor Videoproductie.

Test je geluid

Of je nu een lavalier microfoon of een USB microfoon gebruikt voor een interview op afstand, zorg ervoor dat je je geluid test. Neem een goede koptelefoon mee om het opgenomen geluid te isoleren van het geluid in de kamer.

Pas op voor kleding die tegen de microfoon ritselt en plof p’s. Bij interviews gaat het meestal om het gesproken woord, dus geluid is belangrijk.

Laat magie gebeuren bij het bewerken

Bewerk de beste delen van het interview samen en creëer een vloeiend verloop van vraag naar vraag. Het is OK om beeldmateriaal te laten liggen als het niet het hoofddoel van je video dient.

Hier kun je creatief worden. Voeg muziek toe, beelden, tekst op het scherm (zoals een onder-derde met de naam en titel van het onderwerp), en alles wat je verder nog nodig hebt om dit interview te laten schitteren.

Tips voor interviewvideo’s

1. Ga buiten het boekje. Om de beste prestaties op de camera te krijgen, kun je je geïnterviewde beter geen script laten volgen. Een manier om dit te vermijden is je gast de vragen te onthouden. Je kunt hem of haar vooraf een overzicht sturen, maar de precieze vragen tot de dag zelf achterhouden. Als de antwoorden van je gast robotachtig of ingestudeerd klinken, probeer dan de vraag anders te formuleren om hetzelfde antwoord op een andere manier te krijgen.

2. Warming-Up. Vraag je je af hoe je iemand voor de camera moet interviewen? Opwarmen is de sleutel. Nog voor je de camera aanzet, zorg je dat je gast zich op zijn gemak voelt! Met een beetje small talk kom je al een heel eind. Je geïnterviewde zal meer ontspannen zijn op camera, en de antwoorden zullen op een natuurlijker manier vloeien. Kleine gemakken zoals water en snacks op de set beschikbaar hebben zal je gast ook helpen zich op zijn gemak te voelen op de camera.

3. Gebruik B-Roll. B-roll is de term die gebruikt wordt voor beeldmateriaal buiten het interview om. Ze worden gebruikt om het onderwerp te illustreren, visueel interessant te maken, en de editor te helpen de overgangen vloeiender te maken. B-roll omvat ook productopnamen, visuele hulpmiddelen zoals grafieken en diagrammen, en zelfs tekst op het scherm. Je zou de vragen als tekst op het scherm tussen elk antwoord kunnen invoegen.

4. Neem een adempauze. Om het je in de montagekamer gemakkelijker te maken, vermijd je opeenvolgende zinnen door je gasten te vragen even te pauzeren voor ze van onderwerp veranderen of van onderwerp veranderen. Misschien moet je ze vragen een bepaald deel van hun antwoord te herhalen als je het neerstorten van twee gedachtesporen ontdekt.

5. Neem kamertoon op. Letterlijk is kamertoon het natuurlijke geluid in een kamer, en het opnemen ervan kan een redder in nood zijn – vooral als je een interview opneemt in een openbare ruimte. Zelfs in een chique studio kunnen onverwachte geluiden opduiken. Ruimtetoon kan deze geluiden neutraliseren door een bad van witte ruis onder je hoofdspoor te creëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here