Korte recepten video’s zijn alle woede op de sociale media. Ze dienen als een visuele gids voor het creëren van heerlijke gerechten die elke fijnproever thuis zou willen uitproberen. Neem Buzzfeed’s Tasty, dat aan de basis lag van de mobile-first, bird’s-eye view food video’s. En het veranderde direct in een internet sensatie.

Met de juiste apparatuur en de juiste technieken kun je ook je eigen virale voedselvideo’s maken. Maar in tegenstelling tot voedselfotografie (die je misschien wel beter kent) vragen voedselvideo’s om een andere aanpak.

Wat maakt voedselvideo’s anders dan voedselfoto’s?

Voordat we ons verdiepen in het maken van een geweldige receptenvideo, moet je weten wat voedselvideo’s anders maakt dan de statische tegenhanger ervan.

Beweging/actie

Beeld de stoom in die opstijgt uit een schotel of de bubbels die in een pot soep koken. Deze acties maken video’s anders, en je kunt ze gebruiken om een boeiend verhaal te vertellen.

Tijd

Of de tijd nu wordt verkort om het eindproduct te tonen of vertraagd om de nadruk te leggen op de bereiding, de tijd speelt een integrale rol in het kookproces. Evenzo kunnen real-time bereidingswijzen van voedsel interessant zijn om in de gaten te houden.

Audio

Kookgeluiden, zoals sissende biefstuk, hakkende groenten of zelfs voice-overs, kunnen je verhaal maken of breken. Soms kunnen zelfs achtergrondgeluiden een breder beeld geven dan de beelden – denk aan keukenwekkers die afgaan en fluitende theepotten.

Receptvideo’s maken

Volg een uitvoerbaar recept

Als het doel van uw video is om kijkers te verleiden om door te klikken naar uw site na het bekijken van uw video op Facebook of Instagram, dan heeft u een korte maar pakkende video nodig. Dus vergis je aan de eenvoudigere kant van het culinaire spectrum en volg je een eenvoudig te bereiden recept voor een betere betrokkenheid.

Profiteer van natuurlijk licht

In plaats van je onderwerp direct in de schijnwerpers te zetten en donkere, film-noir-schaduwen te werpen, gebruik je natuurlijke verlichting voor je voedselclip. Je doel is om je eten en ingrediënten zichtbaar te maken zonder dat ze in de schaduw komen te staan of worden weggespoeld.

Opname in verschillende hoeken

Het is al te gewoon onder voedselvideografen om close-ups te maken. Geef de boel wat meer pit en experimenteer met verschillende opnamematen en -hoeken (of met rekwisieten en belichting). Op deze manier heeft u meer opnamen om uit te kiezen bij het bewerken om uw video er spannender uit te laten zien.

Kleuren gebruiken om een sfeer te creëren

Opvallende kleurenpaletten laten een sterke indruk achter. Rangschik je ingrediënten dus op een manier die zorgt voor contrast of die ervoor zorgt dat ze elkaar aanvullen. Aandacht voor kleur kan ook de stemming bepalen en de kijkers helpen om smaken en geuren beter te interpreteren.

Film in een schone werkomgeving

Een overzichtelijk gebied zal de visuele aantrekkingskracht van uw video aanvullen. Verbeter de instructiewaarde voor uw video door te filmen in een schone ruimte met minimale afleiding.

Must-have Camera Gear voor indrukwekkende voedselvideo’s

Maak indruk op de kijkers met een goed gefotografeerde voedselvideo met behulp van de juiste camera-apparatuur. Hieronder hebben we een lijst met apparatuur samengesteld die de volgende keer dat je aan een receptenvideo werkt van pas zal komen.

Canon EOS 5D Mark IV DSLR Body

De 5D Mark IV is een populaire keuze onder voedselvideografen omdat het een fantastische, all-around camera is. Het levert 4K-videobestanden met ongelooflijke helderheid en detail. Leg de textuur van gegrilde groenten op een pan of hete, dikke, druipende jus op uw Thanksgiving diner voorbereiding video met deze geweldige camera.

Belangrijkste specificaties:

 • 30.4 MP Full-frame CMOS Sensor
 • 4K Motion JPEG video
 • Dual Pixel CMOS AF
 • 3.2″ Touch Panel LCD

Canon EOS 80D DSLR Body

Als je twee camera’s gebruikt om je voedselvideo’s te maken, overweeg dan de Canon 80D als alternatief. Het is geweldig voor zijwaartse opnames als je je wilt richten op de details van je recept. Creëer een zintuiglijke impact en laat je kijkers details zien zoals gesmolten boter en draderige kaas. Bovendien heeft de camera een draaibaar scherm waarmee je in de gaten kunt houden wat je aan het filmen bent.

Belangrijkste specificaties:

 • Full HD 60p
 • 45-poots-allemaal kruiselings AF-systeem
 • 24.2 Megapixel (APS-C) CMOS-sensor
 • Verbeterde Dual Pixel CMOS AF

Canon EF 100mm f/2.8 Lens

Het Canon EF 100mm f/2.8-objectief is met zijn indrukwekkende opnamen een geweldige primeur voor voedselvideografie. Het stelt je in staat om met een minimale scherpstelafstand van 30 cm dichtbij en persoonlijk met je onderwerp om te gaan. Samen met het heldere f/1.8 maximale diafragma kun je indrukwekkende video’s maken, zelfs in omgevingen met weinig licht.

Belangrijkste specificaties:

 • Macro met groot bereik
 • Ring USM autofocus met manuele overschakeling
 • Super Spectracoating

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-zoomlens

Als een van de meest veelzijdige objectieven die verkrijgbaar zijn, beschouwen veel voedselvideografen de Canon 24-70mm als een nietje in hun kit. Verwacht hoogwaardige, scherpe video’s en foto’s van deze camera. De lens is perfect voor snelle receptvideo’s omdat het nauwkeurige autofocus- en zoombereik het mogelijk maakt het proces van het maken van de schotel vast te leggen zonder te beknibbelen op details.

Belangrijkste specificaties:

 • Snelle autofocus
 • Herziene optische vormgeving
 • Geweldige bokeh
 • Pro-vlakke bouw

Manfrotto MK055XPRO3-3W statiefkit

De Manfrotto MK055XPRO3-3W statiefkit is een stabiel, instapmodel statief. Het stelt u in staat om bovengronds te fotograferen zonder dat u extra apparatuur nodig heeft. U kunt ook schakelen tussen verticale en horizontale oriëntatie, wat u kunt doen zonder dat er een camera aan vast zit.

Belangrijkste specificaties:

 • Quick Power Lock hendels
 • Gemakkelijke verbindingsschakelaar
 • x-PRO 3-wegs hoofd
 • 90 graden middenkolommechanisme

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here