5 tips voor het filmen vanuit de lucht

Lange tijd waren kameraad drones alleen bekend om hun gebruik in het leger of de politie. Vandaag de dag bieden steeds meer fabrikanten oplossingen voor privégebruik. Luchtfotografie is een spannende hobby en de drones kunnen worden gebruikt voor vele actieve sporten. De verbeterde technologie heeft het veel gemakkelijker gemaakt om met de apparatuur om te gaan. Voor het gebruik op uw volgende skivakantie zijn hier vijf belangrijke tips voor het filmen vanuit de lucht.

Het besturen van de camera drones, ook wel quadcopters genoemd, vereist enige vaardigheid en oefening. Voordat het vliegtuig naar een skipiste wordt gebracht, moet de drone veilig worden bestuurd. In ieder geval moet ervoor worden gezorgd dat er geen personen of andere zaken in de omgeving in gevaar kunnen komen. Met een paar uur oefenen kan de drone al snel gebruikt worden voor geweldige buitenopnames.

Dramatische en fascinerende bewegingsopnames

Met het juiste camerawerk kunnen grote effecten worden bereikt tijdens het fotograferen. Bij sommige camera’s is het mogelijk om de beeldsnelheid (framerate) te verhogen, d.w.z. het aantal beelden per tijdseenheid. Met een dubbele beeldsnelheid worden per seconde twee keer zoveel beelden opgenomen en opgeslagen. Als de opname daarna half zo snel wordt afgespeeld, heb je een slow motion opname, ziet alles er dramatischer uit en gaan de bewegingen soepeler.

De maat voor de framerate is FPS – Frames per Second. Met de camera’s die vandaag de dag op de markt zijn, is een beeldsnelheid van 30 FPS gebruikelijk. Optioneel kan de framerate dan worden verhoogd tot 60 FPS. Zoals altijd zijn de instelmogelijkheden hier een kwestie van prijs. Er zijn ook camera’s met framerates tot 120 FPS beschikbaar. Hier zijn er verschillen tussen de afzonderlijke fabrikanten. Een camera drone van Yuneec is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor buitensporten en actieve sporten.

Snelle pannen of rotaties moeten ook bij het filmen worden vermeden. Op de preview monitor zien dergelijke acties er nog steeds acceptabel of interessant uit. Elke beweging wordt echter veel extremer waargenomen wanneer de film wordt afgespeeld op een groot scherm of zelfs een projectiescherm.

Besteed aandacht aan optimale weersomstandigheden

In principe geldt het volgende: de drone mag niet worden gebruikt in regen of vochtige mist. De elektronica is niet beschermd tegen vocht door de noodzakelijke ventilatie en er kunnen storingen optreden. Ook te winderig weer is taboe, want ondanks geavanceerde stabilisatie technologie is absolute controle bij plotselinge windvlagen niet gegarandeerd.

In de bergen heb je vaak te maken met extreme lichtomstandigheden. In de volle middagzon is het raadzaam om een zonneklep op de camera te bevestigen. Anders verschijnen de schaduwen van de draaiende vleugels in beeld. Als de storende propellers in het beeld zijn gekropen, is er nog steeds de mogelijkheid om de beeld details tijdens de nabewerking te verminderen. Maar zelfs sterk wisselende licht- en schaduw passages op de baan leveren meestal geen bevredigend resultaat op. In dit geval moet bij de planning van de vlucht vooraf rekening worden gehouden met de respectieve voorwaarden.

Veel film drones zijn uitgerust met verschillende programma’s die het best mogelijke resultaat opleveren voor verschillende doeleinden. Moderne GPS-apparatuur en draadloze verbindingsmogelijkheden met smartphones bieden interessante mogelijkheden: Met één programma kan het vliegtuig bijvoorbeeld om een persoon of object heen cirkelen. Het belangrijkste onderdeel blijft altijd in het middelpunt staan. Bij veel apparaten kan de drone op een bepaald punt in de lucht worden vastgehouden. De camera blijft echter volledig controleerbaar. In een andere modus volgt de drone een persoon (met een bijbehorend Smart Device als ontvanger) op een vooraf bepaalde hoogte en afstand.

Het is belangrijk dat het apparaat is uitgerust met een batterij waarschuwing. In de meeste gevallen heeft de drone ook een instelling die de raket veilig terugbrengt naar de persoon die hem bestuurt met een druk op de knop (GPS-gestuurde noodterugkeer).

Een goede planning van het project bespaart onnodige fouten of tijdrovende nabewerking. Bij het opnemen van skitrucs moet bijvoorbeeld het exacte verloop van de rit en de hoogtepunten vooraf worden besproken. Dan kan de betreffende controller de camera en de drone in de optimale positie brengen.

Enkele wettelijke voorschriften voor Duitsland

In principe maakt de wetgever onderscheid tussen commercieel gebruikte vliegende drones, zoals die van de brandweer, en die welke alleen voor recreatieve doeleinden worden gebruikt.

In Oostenrijk(of ander ski land) bijvoorbeeld geldt een vergunningplicht voor het particuliere gebruik van drones in de particuliere sector alleen voor drones van meer dan vijf kilogram of als de gefilmde beelden ook commercieel worden gebruikt. In dergelijke gevallen moet een opstijgvergunning worden aangevraagd bij de bevoegde overheidsinstantie. Drones die voor privégebruik kunnen worden aangeschaft wegen meestal aanzienlijk minder dan vijf kilo. Het is raadzaam om voor het gebruik van het vliegtuig te weten te komen welke regels in het betreffende wintersportgebied van toepassing zijn.

Vliegvrije zones

Volgens de wet moet in Duitsland een minimumafstand van 1,5 kilometer van de luchthavens worden aangehouden. Wanneer u in een skigebied vliegt, moet u er ook op letten dat u niet te dicht bij de draagkabels van de skiliften komt. Dit gebied kan het beste over een groot gebied worden vermeden.

In sommige deelstaten is het verboden om over massa’s mensen heen te vliegen. Deze regel moet ook altijd in acht worden genomen op skipistes. Het is nooit uit te sluiten dat de drone hoogte verliest, bijvoorbeeld door een zwakke batterij, en plotseling wegzakt. Ook andere sneeuw sportliefhebbers kunnen bang worden gemaakt door een plotseling opkomende drone.

Beeldrechten

Zodra beelden op het internet worden gepubliceerd of gedeeld, gelden er speciale beperkingen met betrekking tot de beeldrechten. Voor luchtfoto’s van huizen en gebouwen moeten de auteursrechten van de respectievelijke architecten in acht worden genomen. Als er gefilmd wordt in een skigebied, is het belangrijkste wie er op de foto of film te herkennen is. Als er ook buitenlandse personen worden gefotografeerd en kunnen worden geïdentificeerd, moet de toestemming van de afgebeelde persoon worden verkregen voordat deze wordt gepubliceerd.

Sluit een model aansprakelijkheidsverzekering af

Voor de zekerheid is het raadzaam om een speciale aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland is een verzekering zelfs wettelijk verplicht, ongeacht of het vliegtuig commercieel of particulier wordt gebruikt. Voor vluchten waarvoor een opstijgvergunning nodig is, is een dergelijke verzekering sowieso vereist. Dergelijke schade wordt meestal niet gedekt door een particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

Een aanvullende verzekering voor model- of meermotorige piloten is meestal goedkoper dan het opnemen van schade veroorzaakt door het vliegtuig in de reguliere aansprakelijkheidsverzekering.

Als bij het filmen met een drone de belangrijke veiligheidsregels in acht worden genomen, wordt het risico van botsingen of schade aan de apparatuur al tot een minimum beperkt. Een goede planning met zorgvuldig onderzoek van het terrein en de omstandigheden ter plaatse dragen bij aan het bereiken van goede resultaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here