Beste filmboeken: 7 boeken die elke filmmaker moet lezen

Als filmmaker moet je, ongeacht of je net begint of al jaren professioneel werkzaam bent in de industrie, voortdurend op zoek zijn naar uitbreiding van je cinematografische kennis. Hoewel de beste manier om te leren hoe je een film moet maken is om er zelf op uit te gaan en het zelf te doen, zijn er vele andere manieren waarop je je kennis kunt uitbreiden, namelijk boeken.

Er zijn tonnen verschillende filmmakende boeken die je kennis en vaardigheden uitbreiden. Er zijn boeken gewijd aan het praten over filmmaken als geheel en andere die zich verdiepen in specifieke onderwerpen zoals regisseren, financieren, schrijven en filmen. Als je het gevoel hebt dat je alles hebt geleerd door de praktijk, probeer dan een aantal van deze boeken op te pakken:

In The Blink Of An Eye: Een perspectief op filmbewerking

In the Blink of An Eye: 2nd Edition: A Perspective on Film Editing ...

Dit non-fictieboek uit 1988 van Walter Murch richt zich op de kunst en het ambacht van de redactie. Murch werkte zelf als redacteur aan The English Patient, Apocalypse Now en The Godfather. In the Blink of an Eye: A Perspective on Film Editing is een van de meest gerenommeerde filmboeken en wordt vaak beschouwd als de essentiële literaire bron voor de filmmontage. Murch begint het boek met de meest elementaire montagevraag: “Waarom werken knippen?” In de eerste versie van het boek biedt hij zijn inzicht in onderwerpen als continuïteit en discontinuïteit in de montage, dromen en werkelijkheid. Ook bespreekt hij de criteria voor een goede knipbeurt en het knipperen van de ogen als een emotioneel hint. Het is een interessante lectuur die emotie belangrijker vindt dan de technische aspecten van de redactie.

Er is een tweede editie van het boek. Murch heeft het werk in 2001 herzien om de digitale redactie beter weer te geven. In deze editie herziet hij het eerste deel van het boek over digitale redactie na de technologische veranderingen die na de publicatie plaatsvonden. Het is een van de topfilmboeken die je moet lezen.

Rebel Without A Crew

Rebel Without a Crew - Wikipedia

Rebel Without A Crew is het perfecte boek voor elke aspirant doe-het-zelf-filmer. Het is een non-fictie boek van de beroemde regisseur Robert Rodriguez. Het boek is geschreven in een dagboekformaat en beschrijft Rodriguez’s vroege dagen als jonge filmmaker. Daarnaast krijg je inzicht in zijn tijd bij een medische instelling om geld in te zamelen voor zijn film Mariachi en hoe hij te werk is gegaan bij het maken van de film. Er zijn ook secties die vertellen over Rodriguez’s ervaringen in Hollywood, waar hij de film verkoopt en promoot op filmfestivals.

Verder bevat het boek veel van Rodriguez’ low-budget technieken die hij gebruikte om iemand te helpen een film te maken zonder veel geld uit te geven. Rodriguez en zijn goedkope, praktische filmtechnieken hebben hem tot een groot icoon in de moderne onafhankelijke filmgemeenschap gemaakt. Als er iemand is die je kan leren over low-budget filmmaken, dan is het Rodriguez wel.

Making Movies

Making Movies: Lumet, Sidney: 9780679756606: Amazon.com: Books

Making Movies komt van een van Amerika’s meest geprezen regisseurs, Sidney Lumet. Het boek zelf is zowel een memoires van Lumet’s inspirerende leven als een gids voor de kunst, het ambacht en de business van de film. Lezers zijn begaafd met veertig jaar ervaring in het maken van films bij het lezen van Lumet’s meesterlijke boek. Hij deelt zijn ervaringen met projecten die variëren van Long Day’s Journey into Night tot Network tot The Verdict.

Lumet’s Making Movies behandelt een groot aantal onderwerpen. Zo leert u na het lezen waarom een regisseur een bepaald script kiest, wat hij moet doen om de acteurs fris en waarheidsgetrouw te houden door take after take van een enkele scène, en hoe u een shootout met honderd extra’s op scène kunt zetten. Er is veel te leren in deze inspirerende kijk op het maken van films.

On Directing Film

On Directing Film by David Mamet, Paperback | Barnes & Noble®

In het boek On Directing Film stelt David Mamet dat het de taak van een filmregisseur is om vooral visueel te denken. Interessant is dat dit boek op een leerzame, maar grappige manier is geschreven. Het is geschreven in dialoogvorm en is gebaseerd op de filmlessen die Mamet gaf aan de Columbia University. In het boek moedigt Mamet zijn studenten aan om hun verhalen te vertellen door middel van de juxtapositie van onbespiegelde beelden en niet met woorden. Ook richt hij zich op het feit dat grote filmmakers begrijpen dat de last van het vertellen van filmische verhalen ligt in het samenweven van individuele shots, in plaats van alleen individuele shots.

Mamet is geïnspireerd door Russische meesters als Konstantin Stanislavsky, Sergei M. Eisenstein en Vsevelod Pudovkin. Hij presenteert zijn eigen kijk op de ideeën van de meesters over regisseren, schrijven en acteren. Zijn opnames zijn veel meer toegesneden op de hedendaagse filmmakers.

Shooting to Kill

Shooting to Kill by Christine Vachon (indie film producing guru ...

Shooting to Kill onthult hoe het is om aan de frontlinie te werken aan onafhankelijke films en wat er nodig is om het allemaal te laten werken. Dit boek is geschreven door Christine Vachon, die een enorme figuur was achter de door Oscars genomineerde Carol. Deze leeservaring komt direct in de versnelling van het filmproces. Ook krijg je alles te lezen, van het ontwikkelen van een script tot het vinden van financiering en het beheren van ego’s. Het is een inspirerende lectuur die een must read is voor elke onafhankelijke filmmaker die alles op een rijtje heeft staan en toch in staat was om de film te maken die ze voor ogen hadden.

Hitchcock/Truffaut

Hitchcock (Revised Edition): Francois Truffaut, Helen G. Scott ...

Dit filmboek uit 1966, Hitchcock/Truffaut, is geschreven door François Truffaut over Alfred Hitchcock. Het hele boek is gebaseerd op de twee regisseurs en een uitwisseling die ze in 1962 hadden. De twee brachten een hele week door in een kamer van Universal Studios waar ze over films spraken. In die kamer praten de regisseurs openlijk over hun films. Ook praten ze over acteurs, stijl, inhoud en hun processen. Het is een werkelijk onthullende blik in de geest van Hitchcock en hoe zijn geest werkte.

Na de dood van Hitchcock heeft Truffaut het boek geüpdatet. Het bevat nu een voorwoord en een laatste hoofdstuk dat over Hitchcock’s latere films gaat na de uitwisseling die ze hadden. Het boek inspireerde ook een documentaire uit 2015 met de naam Hitchcock/Truffaut.

Something Like An Autobiography

Something Like An Autobiography

Something Like An Autobiography is de autobiografie van de Japanse filmregisseur Akira Kurosawa. Het boek, dat in 1981 werd gepubliceerd, volgt de vroege kinderjaren van Kurosawa door zijn tienerjaren heen. Hij herinnert zich zijn schooldagen en de tijd die hij met zijn broers doorbracht. Het gaat verder met details over de vijf jaar die we als assistent-regisseur onder talrijke regisseurs hebben doorgebracht. Concreet gaat het over Kajiro Yamamoto, een enorme, monumentale figuur in Kurosawa’s carrière. Naarmate hij met Yamamoto werkte, groeide Kurosawa’s verantwoordelijkheid. In zijn laatste film als assistent-regisseur nam Kurosawa het grootste deel van de productie voor de film Horse over. Yamamoto was een andere film aan het opnemen.

In het boek zet Kurosawa zijn overtuiging uiteen over het primaat van een goed script. Hij spreekt ook over het schrijven van scenario’s als een essentieel instrument voor regisseurs, over het regisseren van acteurs, over het plaatsen van camera’s en over de waarde van het voortdurend lezen van literatuur.

Er zijn nog veel meer geweldige filmmakende boeken voor u om te ontdekken

Alle hierboven genoemde boeken behoren tot de beste filmboeken die je kunt lezen. Ze zijn echter niet de enige. Er zijn er nog veel meer die op de lijst zouden kunnen staan, maar de lijst zou eeuwig blijven bestaan. Ook zijn er veel boeken waarvan we ons niet bewust zijn dat je ze zelf kunt ontdekken. Het beste deel over lezen is dat de kennis die je leert altijd leidt tot meer mogelijkheden om meer te leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here