Houd bij het zoeken naar uw nieuwe drone rekening met zowel uw productiebehoeften als uw budget. Er zijn genoeg drones om uit te kiezen tegen een prijs die past bij uw productiestijl – of u nu een drone nodig hebt om u te volgen op een wandelpad of een drone die filmbeelden van hoge kwaliteit zal opleveren

Er komen steeds nieuwe drones op de markt en het kan moeilijk zijn om precies te weten welke specs uw aandacht verdienen. Aan het eind van dit artikel nemen we de belangrijkste functies door waar je naar moet zoeken, maar laten we eerst eens kijken naar onze keuzes voor de beste drones voor videoproducties die nu beschikbaar zijn.

Je zult merken dat je een beetje een monopolie hebt op deze lijst, maar DJI domineert echt de markt met videomakersvriendelijke drones op alle niveaus. We kijken ernaar uit om meer drones van andere merken uit te testen als ze worden uitgebracht. Voor de andere dronemakers – beschouw dit als een uitdaging!

Beste drone voor beginners

Als het gaat om video-opname, is de DJI Mavic Mini uitgerust met een 2.7K-camera die op een 3-assige gimbal is gemonteerd. DJI beweert dat de drone tot 30 minuten in de lucht kan blijven, en het ondersteunt HD-video-overdracht tot 4 kilometer.

In combinatie met de meegeleverde controller biedt de DJI Fly app vereenvoudigde vluchtcontroles, video-opname en -bewerking. Bovendien beloven de Vision Sensor en de GPS Precise Hover-functie van de drone dat deze nieuwe drone veilig en gemakkelijk te vliegen is.

Deze drone is ook zeer draagbaar en heeft een gelijkaardig vouwontwerp als andere drones in de Mavic-lijn. Nog een bonus? Amerikaanse eigenaren hoeven de drone niet bij de FAA te registreren om te kunnen vliegen. De FAA vereist dat alle drones boven de 250g geregistreerd worden. De Mavic Mini weegt slechts 249g.

De DJI Mavic Mini wordt ook aangeboden in de Fly More combo, die wordt geleverd met extra batterijen, propellers en andere accessoires, waaronder een draagtas.

Beste Drones voor de enthousiasteling

DJI Mavic 2 Pro en Mavic 2 Zoom

DJI’s tweede iteratie van hun Mavic-drone komt in twee versies: de Mavic 2 Zoom en de Mavic 2 Pro. Beide modellen maken 4K-beelden tot 100 megabit per seconde en hebben 8 GB aan opslagruimte aan boord. Bovendien kunnen hun topsnelheden oplopen tot 44 mijl per uur en kunnen beide drones 31 minuten in de lucht blijven voordat hun batterijen leeg zijn.

Bovendien zijn de drones elk 10 sensoren voor het vermijden van obstakels in alle richtingen. Ze maken ook gebruik van een nieuw beeldtransmissiesysteem – DJI’s OcuSync 2.0 – dat een live 1080p beeld naar de afstandsbediening stuurt. En net als de originele Mavic Pro, zijn deze nieuwe drones beide op te vouwen tot een compacter formaat.

De Mavic 2 Pro heeft een 1-inch, 20-megapixel CMOS-sensor, maar heeft ook een f2.8-f/11 diafragma. De drone kan 4K 10-bits HDR-video opnemen in Dlog-M en beschikt over de Natural Color Solution technologie van Hasselblad voor een nauwkeurigere kleurweergave. De Zoom combineert een 2x optische 3 24-48mm – en 2x digitale zoom, waardoor een effect ontstaat dat vergelijkbaar is met een 96mm lens. Hij is voorzien van een 1/2,3-inch 12-megapixel sensor. Het heeft ook een nieuwe “Super Resolutie” functie die negen ingezoomde foto’s aan elkaar hecht om een 48-megapixel foto te maken.

Zowel het vermijden van obstakels als het Advanced Pilot Assistance System zijn verbeterd, zodat er minder kans is op botsingen met objecten. Er is zelfs een lampje op de bodem van de drone om het gemakkelijker te maken om in het donker te landen.

Beste professionele drone

DJI Inspire 2

De Inspire 2 kan in meerdere configuraties worden gebouwd, afhankelijk van de camera die u nodig heeft. Bovendien kunt u een tweede controller toevoegen voor onafhankelijke gimbal- en camerabesturing. Afhankelijk van de configuratie kan de Inspire 2 worden gekocht voor maar liefst 3.000 dollar. Dat is echter zonder camera of ProRes en CinemaDNG-codecs.

Het apparaat dat we in 2017 hebben beoordeeld, is geconfigureerd voor $7.795. Toegevoegd van het basismodel zijn dubbele controllers, een 480GB SSD en de Zenmuse X5S camera en gimbal. Als er iets is wat DJI goed doet, is het een uniforme gebruikerservaring. Het maakt niet uit of je met de Mavic Pro of de Inspire 2 vliegt, de gebruikerservaring is bijna identiek. Natuurlijk hebben ze elk hun eigen vluchtkarakteristieken, maar over het algemeen voelen de DJI-drones allemaal hetzelfde aan.

Als je opneemt met een SSD aan boord, kun je filmen in Cinema DNG, 4444 ProRes en vele andere. Het heeft een Micro Four Thirds beeldsensor en lensvatting en de beeldkwaliteit is fantastisch. Je krijgt ISO-, diafragma- en sluitertijdregeling, dus het is niet moeilijk om de beste belichting te krijgen. Neutrale dichtheidsfilters zullen waarschijnlijk nodig zijn op een zonnige dag, dus zorg ervoor dat je de grootte van de draden op je lens kent en bespaar ruimte in je budget om een paar ND’s te kopen. Uw opname zal er baat bij hebben. Bovendien kun je tot 60 beelden per seconde schieten bij het fotograferen van H.264. Het zal zelfs proxy-bestanden maken tijdens het vliegen naar een MicroSD-kaart.

Hoe te kiezen

Zoals bij elk nieuw apparaat is er genoeg om rekening mee te houden bij het kiezen van een nieuwe drone voor videoproductie. Dat gezegd hebbende, zijn er twee belangrijke factoren die u zullen helpen uw opties te beperken.

De eerste factor om te overwegen is uw opnamestijl en productiebehoeften. Ben je op zoek naar een superstabiele drone, die de beste beschikbare camera kan ondersteunen, of heb je iets lichts en draagbaars nodig dat je mee kunt nemen op je volgende avontuur? Het antwoord zal je helpen om je naar bepaalde merken en productlijnen te oriënteren.

De tweede factor, die soms op gespannen voet staat met de eerste, is natuurlijk je budget. Als je eenmaal de schietstijlen hebt bepaald waarvoor je je drone nodig hebt, kun je beginnen de functies die je wilt in balans te brengen met het prijskaartje dat je je kunt veroorloven. De perfecte drone voor jou zit op het punt waar deze twee overwegingen elkaar kruisen. Wij helpen je om hem te vinden.

Camera-overwegingen

Veel meer drones bieden nu ingebouwde camera’s die speciaal zijn ontworpen om met hun specifieke drone te werken. Vanwege de gewichts- en balansbeperkingen is dit dus meestal de gemakkelijkste en meest economische optie. Door nieuwe camera-ontwerpen zullen deze ingebouwde camera’s je ook vaak een veel beter beeld geven dan wat je zou krijgen door je eigen camera aan te sluiten. Net als andere soorten camera’s bieden de meeste luchtcamera’s vandaag de dag UHD 4K-video-opname en high-res-foto-opname. Meer geavanceerde camera drones bieden DCI 4K, RAW en log recording. Daarnaast zijn er ook nog eens veel hogere bitsnelheden, bitdieptes en framerates. Deze high-end drones zijn ideaal voor momenten waarop u een echt filmisch beeld nodig hebt.

BYOC (bring your own camera)

Hoewel luchtcamera’s vandaag de dag aanzienlijk geavanceerder zijn dan een paar jaar geleden, kunnen er nog steeds momenten zijn dat je een bepaalde functie op een bepaalde camera nodig hebt om het gewenste beeld te krijgen. Voor deze gevallen kunt u drones vinden die zijn gebouwd om actiecamera’s, spiegelloze camera’s, DSLR’s of zelfs bioscoopcamera’s te ondersteunen. De meeste van deze pro-level drones zullen noodzakelijkerwijs groter en duurder zijn. Bovendien zijn er vaak strikte grenzen aan welke camera’s en lenzen de drone daadwerkelijk ondersteunt. Let op de ondersteunde cameramodellen en gewichtslimieten bij het overwegen van een drone zonder ingebouwde camera.

DUS HOE MEER OPTIES JE NODIG HEBT IN TERMEN VAN RESOLUTIE, FRAMERATES EN BELICHTINGSCONTROLES, HOE MEER JE WAARSCHIJNLIJK ZULT BETALEN.

Laat ook hier uw opnamestijl en productiebehoefte uw leidraad zijn. Dus hoe meer opties je nodig hebt in termen van resolutie, beeldsnelheden en belichtingscontroles, hoe meer je waarschijnlijk zult betalen. Uiteindelijk raden we je aan je eigen camera niet te monteren en in plaats daarvan te zoeken naar een ingebouwde camera-optie die aan je wensen voldoet. De camera’s die vandaag de dag beschikbaar zijn op drones zijn in de meeste opnamesituaties meer dan voldoende.

Een stabiel beeld krijgen

Ook moet u kijken naar de gimbal, als deze is inbegrepen, en noteer hoe ver deze kan draaien. Een goede gimbal zorgt voor meer flexibiliteit in de lucht en geeft een soepel, trillingsvrij beeld.

Tijdens het winkelen zult u waarschijnlijk camera’s met een vaste positie tegenkomen die in het lichaam van de drone zelf zijn ingebed, naast de 2- en 3-assige gimbal-opties. Dat gezegd hebbende, zullen 3-assige gimbalen u de beste prestaties geven in trillingsdemping en trilling, dus we raden u aan deze optie te gebruiken voor de soepelste, meest filmische resultaten. Camera’s met een vaste positie zijn nog steeds werkbaar, maar ze geven je ontegenzeggelijk aanzienlijk minder vrijheid in je camerabewegingen, omdat het perspectief van de camera wordt gekoppeld aan het traject van de drone. 2-assige gimbalen zitten in het midden tussen deze twee opties en zijn in de meeste situaties een haalbaar compromis.

Zoek daarom voor de meest flexibele camerabewegingen en -composities een drone met een 3-assige gimbal die een onbelemmerde 360-graden pan mogelijk maakt. Dit geeft je een aparte controle over de bewegingsrichting van de drone en het perspectief van de camera, waardoor je complexere camerabewegingen kunt uitvoeren.

Blijvend in de lucht

Drones die zijn ontworpen voor videoproductie zijn meestal uitgerust met vier rotoren en worden daarom aangeduid als quadcopters. Hexacopters, of drones met zes rotors, zijn ook beschikbaar, hoewel minder gebruikelijk.

Hexacopters zijn echter meestal in staat om hoger en sneller te reizen, een groter laadvermogen te vervoeren en extra veiligheid en stabiliteit te bieden ten opzichte van hun tegenhangers in de quadcopter. Hierdoor zijn hexacopters een betere keuze als je van plan bent om zwaardere of duurdere camera’s te vliegen. Maar ze kosten meestal ook meer, zijn groter en zijn moeilijker te vervoeren. Bovendien kunnen ze meer kosten om te repareren.

Naast het uitvallen van de rotor, is de andere factor die je kan dwingen om je drone vroeg uit de lucht te halen, de levensduur van de batterij. Houd voor elke drone op uw shortlist rekening met de verwachte vliegtijd per batterij. Hoeveel kost een extra batterij? Hoe lang moet u in de lucht blijven? Dit zijn de vragen die u moet beantwoorden voordat u een definitieve aankoopbeslissing neemt.

Ontwerp en bouw

Als het gaat om de fysieke opbouw van de drone, zijn er een paar verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo zijn grootte en gewicht belangrijk voor de draagbaarheid, maar deze hebben ook invloed op de vluchtkarakteristieken en de vliegtijd. Hierdoor kunnen lichtere drones met een kleiner laadvermogen vaak langer in de lucht blijven ten opzichte van de grootte en capaciteit van de batterij, maar ze kunnen ook gevoeliger zijn voor wind. Er zijn echter ook meer opvouwbare drones op de markt dan ooit tevoren. Deze drones kunnen worden opgevouwen tot een compacter formaat voor het transport tussen vluchten door en passen gemakkelijk in een rugzak of een kleine draagtas.

Over vouwen gesproken, u zult ook willen overwegen of u een intrekbaar landingsgestel nodig hebt of niet. Dit heeft invloed op hoe breed je gezichtsveld kan zijn en hoe ver je de camera kunt draaien voordat de drone je opname verstoort. Steeds meer betaalbare drones hebben nu een intrekbaar landingsgestel, maar afhankelijk van de opnamen die je van plan bent te maken met je drone, kan dit hoger of lager op je verlanglijstje staan. Voor het grootste deel kun je wegkomen met het draaien van de drone zelf om dat epische panning schot te krijgen.

Bovendien zijn de meeste drones gemaakt van hard plastic of koolstofvezel, die beide licht maar toch duurzaam zijn. Vooral voor grotere drones moet u kijken of er een reiskoffer bij uw aankoop is inbegrepen. Het veilig bewaren van uw drone tijdens de reis is een van de verborgen kosten van dronebezit.

Opnamemedia

Opnamemedia is een andere verborgen kost die uw aankoopbeslissing kan beïnvloeden, gebaseerd op uw budget en de huidige workflow. De meeste drones maken gebruik van betaalbare microSD’s, maar voor sommige high-end drones zijn duurdere SSD’s nodig.

Controleer dus tijdens het winkelen het video-opnameformaat en de bitsnelheid om u een idee te geven van de hoeveelheid videobeelden die op de geaccepteerde media kunnen worden opgeslagen en plan dienovereenkomstig. Houd ook rekening met een extra batterij of twee. Er is een kans dat u wat extra media bij de hand wilt hebben voor drone-opnames.

Bewakings- en besturingsopties

We hebben veel tijd besteed aan het doornemen van de must-have functies voor het vliegtuig zelf, maar hoe zit het met dat vitale stuk dat nooit de grond zal verlaten? Drone controllers komen in een paar verschillende vormfactoren, maar ze zien er typisch uit als aangepaste RC-controllers.

Meestal moet u uw telefoon als previewmonitor aan de besturing monteren en de functionaliteit van de controller uitbreiden. Zo hebben sommige modellen de preview-monitor ingebouwd, maar dit is enigszins zeldzaam. Kijk bij het overwegen van de bewakings- en besturingsopties ook naar de latentie, de maximale controle en de videotransmissieafstand – 1 mijl is kenmerkend.

Naast handmatige besturing bieden de meeste drones tegenwoordig ook geautomatiseerde vluchtmodi zoals track, follow, orbit, waypointvlucht en meer. Obstakelvermijding is een andere belangrijke vluchtbesturingsfunctie, vooral als u zowel het vliegpad als de camerahoek controleert.

Meer futuristisch zijn nog steeds drones die kunnen worden bestuurd door middel van gebaren. Deze functie is nog steeds min of meer nieuw, maar er zijn een aantal situaties waarin gebaarbesturing van pas kan komen. Weet gewoon dat je er voor professioneel werk niet op kunt vertrouwen.

Geschikt voor de vlucht

Met zoveel opties helpt het om uw zoekcriteria te verfijnen. Houd bij het zoeken naar uw nieuwe drone rekening met zowel uw productiebehoeften als uw budget. Er zijn genoeg drones om uit te kiezen in verschillende prijsklassen, dus zorg ervoor dat u een drone kiest die bij uw productiestijl past – of u nu een drone nodig hebt om u te volgen op een wandelpad of een drone die filmbeelden van hoge kwaliteit terugbrengt.

Ben je het niet eens met onze keuzes? Denk je dat we iets geweldigs hebben gemist? Vertel het ons!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here