360-graden video is een gloednieuw medium. Zijn meeslepende kwaliteiten zorgen voor een unieke kijkervaring, maar deze zelfde kwaliteiten zorgen ook voor unieke productie-uitdagingen. Zoals altijd maakt het gebruik van de juiste apparatuur je opname gemakkelijker, dus we hebben onze favoriete 360-videocamera voor producenten op elk niveau in de schijnwerpers gezet.

Je hebt dus besloten om een duik te nemen in de sferische videomarkt. Dat is geweldig! Maar waar begin je een camera en een formaat te selecteren? Er zijn tientallen camera’s om uit te kiezen; waar moet je naar zoeken? Aan het eind van dit artikel nemen we de belangrijkste factor bij het kiezen van een 360-videocamera door. Maar laten we eerst eens kijken naar onze favoriete camera’s die momenteel op de markt zijn.

Beste instapmodel 360 camera

Insta360 ONE

De Insta360 ONE is een van de meest feature-rijke 360 camera’s die er zijn voor minder dan 500 dollar. Het is vergelijkbaar met de Ricoh Theta V. Als het erop aankomt, is een 360 camera zonder 4K-ondersteuning het niet waard om te kopen. De resolutie is lager dan 4K en er blijft een video over die niet scherp en gedetailleerd is. Gelukkig heeft de ONE 4K UHD-video tot 120 beelden per seconde, waardoor de video meeslepend genoeg is voor de kijkers om niet uit de 360-ervaring te worden gehaald. De ONE kan ook live worden gestreamd in resoluties tot 4K.

De camera heeft een ingebouwde microfoon en zesassige gyroscoop, die samen met de gegevens van het 360-graden beeldveld van de camera digitale beeldstabilisatie mogelijk maakt via het FlowState-algoritme van de Insta360. Helaas gebruikt de ONE geen verwijderbare batterij. De batterij wordt in plaats daarvan opgeladen via USB en gaat tot 70 minuten mee met één oplaadbeurt. Wat betreft foto’s kan de ONE 24 megapixel (MP) foto’s maken met behulp van de 1-chip CMOS-sensor en kan hij bestanden intern of op een microSD-kaart opslaan.

Oorspronkelijk werkte de ONE alleen met iOS-apparaten, maar nu is hij ook compatibel met Android-apparaten met een adapter. De adapter zal de prijs met ongeveer $30 verhogen, wat betekent dat Android-gebruikers uiteindelijk meer zullen betalen.

Beste Semi-Pro 360-camera

Als opvolger van de GoPro Fusion is de GoPro Max voorzien van dubbele 180-gradenlenzen. Hij maakt 1440p 60 fps video met een enkele lens en 5,6k 30 fps sferische clips. Voor foto’s maakt de Max lens 16,6-megapixel 360-graden foto’s, 5,5-megapixel 4:3 opnames allemaal met één camera. Daarnaast kan de camera 270-graden 6,2-megapixel panoramafoto’s maken.

De Max heeft een front-facing display, waardoor het een geweldige plek is voor contentmakers die willen vloggen of beginnen met vloggen. Je kunt ook de time-lapse video’s van de camera opnemen in 360. De GoPro Max is een zeer toegankelijke camera, met praktisch hetzelfde ontwerp als de vorige GoPros.

Het menusysteem van het touchscreen is identiek aan dat van de Hero 8, hoewel het iets kleiner is. De camera is waterdicht tot 16 voet, maar GoPro heeft gezegd dat het niet bedoeld is voor gebruik onder water. Ook de geluidsopname van de Max is indrukwekkend, omdat hij zelfs bij snelle wind kan corrigeren. Al met al levert de GoPro Max kwaliteitsvideo en bespaart hij je geld.

Beste professionele 360-camera

Insta360 Pro 2

De Insta360 Pro 2 maakt gebruik van zes lenzen om 8K 360-graden 3D-video en 12K-foto’s te maken. Het kost wel een paar duizend, maar je kunt waarschijnlijk wel begrijpen waarom.

De Pro 2’s 3D-modus legt video vast met maximaal 30 fps in 8K – of 120 fps in 4K. De camera kan ook opnemen in een ‘monoscopische’ modus – een niet-3D modus – om 8K video vast te leggen met maximaal 60 fps. De Pro 2 kan ook op indrukwekkende wijze live streamen in 4K 3D en tegelijkertijd opnemen in 8K. De Pro 2 maakt gebruik van een “ultra-precieze” gyroscoop die de beweging op negen assen volgt. De software van Insta360 gebruikt die gegevens vervolgens om het schot te stabiliseren met behulp van de FlowState stabilisatietechnologie van Insta360. De ingebouwde Farsight-technologie biedt een “high-definition, low-latency” videostream voor het bekijken van lange-afstandsbeelden. Dit betekent dat u de Pro 2 op afstand kunt bedienen; u hoeft niet in de opname te zijn om de opname te maken.

Bovendien neemt de Pro 2 elke keer dat je een opname maakt, naast de volledige kwaliteitsversie ook een lage-res proxy-versie van de scène op. Het heeft ook vier ingebouwde microfoons om 360 audio vast te leggen en heeft een paar USB- en 3,5mm-audio-ingangen. Er zijn zes MicroSD-kaartsleuven voor elke camera, waardoor de Pro 2 kan opnemen met de maximaal mogelijke bitsnelheid. Er is ook ruimte voor een full-size SD-kaart die stabilisatiegegevens en lage-res proxy-bestanden vastlegt.

Hoe kies je?

Het eerste waar je rekening mee moet houden om de meest geschikte camera te kiezen is waar en hoe je video wordt bekeken. Vraag, “Hoe gaat deze video worden gezien?” Momenteel zijn YouTube, Vimeo en Facebook eenvoudige en populaire keuzes voor distributie. Er is echter nog geen standaardformaat voor deze video’s, zoals NTSC, HD of UHD.

Naast de beslissing waar uw video waarschijnlijk zal worden gepost, moet u ook nadenken over hoe u verwacht dat uw kijker uw 360-video zal bekijken. Zullen ze een headset gebruiken of gewoon op een bureaubladdisplay kijken, door te klikken en te slepen om rond het beeld te pannen? Dit zijn twee verschillende kijkervaringen die verschillende eisen stellen aan de beeldkwaliteit en het geluidsontwerp. De minder meeslepende kijkervaring op het bureaublad is vergevingsgezinder. U wilt echter de best mogelijke kwaliteit voor zowel audio als video als uw kijker een headset gebruikt.

Stitching en het delen van 360 video’s

De meeste camera’s zullen een interface hebben met een app op uw smartphone voor de bediening, maar hebben een desktop nodig voor de nabewerking. Een groeiend aantal kleinere camera’s met dubbele lens heeft interne stiksels, zodat u niet hoeft te knoeien met externe software. Met de huidige modellen kunt u meestal ook live-streamen naar Facebook en YouTube. Maar terwijl de interne stiksels handig zijn voor sociaal delen, zullen stiksels op een bureaublad bijna altijd betere resultaten opleveren.

Het graven in uw workflow en distributiebehoeften zal een startpunt vormen voor uw 360-videocamera zoekopdracht. Als u weet wat u met uw 360-video wilt doen, krijgt u een beter inzicht in andere factoren zoals resolutie en vormfactor.

369 camera resolutie

De resolutie is een vrij eenvoudig concept in traditionele video, maar in 360 video, maakt het hebben van veelvoudige sensoren die een volledige beeldbol vangen die vaak bij zeer dichte nabijheid zal worden bekeken de kwestie van resolutie een beetje ingewikkelder.

Sferische camera’s gebruiken twee of meer onafhankelijke lenzen om het uiteindelijke beeld te creëren. Het is duidelijk dat hoe hoger de resolutiekwaliteit voor elke camera, hoe beter je eindbeeld zal zijn. Er zijn een aantal units die een resolutie van 4K, 6K en 8K hebben. Dat kan deels een verkeerde benaming zijn. Als je beelden combineert in het proces dat stiksel wordt genoemd, creëer je natuurlijk een groter beeld. Wat een bolvormige 4K afbeelding wordt genoemd is niet hetzelfde als een 4K platte afbeelding, omdat uw kijker op een bepaald moment slechts een deel van de 4K afbeelding kan zien.

WAT EEN SFERISCHE 4K AFBEELDING WORDT GENOEMD IS NIET HETZELFDE ALS EEN 4K VLAKKE AFBEELDING OMDAT UW KIJKER OP EEN BEPAALD MOMENT SLECHTS EEN DEEL VAN DE 4K AFBEELDING KAN ZIEN.

U kunt goed kijken naar de specificaties van elke individuele sensor om de werkelijke resolutie van de camera beter te begrijpen, maar het enige wat u echt moet weten is dat een 360-videocamera die 4K schiet niet zo indrukwekkend is als hij klinkt. In werkelijkheid is 4K de minimale resolutie die je moet zoeken in een 360 camera. Als je echt professionele resultaten wilt, zoek dan naar een 8K-camera.

Aantal lenzen

Hoe meer lenzen een unit heeft, hoe beter de kwaliteit zal zijn bij elke kijkhoek. We hebben bijvoorbeeld allemaal gezien hoe een fisheye-objectief rond de randen vervormt. Als je slechts twee groothoeklenzen neemt en het beeld aan elkaar naait, zal er enige vervorming zijn aan de randen. Stitching software kan de vervorming goed opruimen, maar als er bijvoorbeeld vier of meer camera’s zijn, zal het beeld veel schoner zijn. Meer lens- en sensorparen kunnen ook een hogere totale resolutie betekenen, wat leidt tot een meeslepende ervaring voor uw kijkers.

Je zult ook merken dat hoe minder lenzen er in de camera zitten, hoe minder detail je in de bovenste en onderste extremen krijgt. Dit is echter niet per se een slechte zaak. De meeste actie zal niet in die richtingen plaatsvinden. Als je niet wilt dat je publiek in die richting kijkt, hoef je geen middelen te verspillen aan het vastleggen van die ruimte.

Mo’ lenzen, mo’ problemen

Maar terwijl het gebruik van een camera met meer sensoren en lenzen je een voordeel geeft in termen van beeldkwaliteit, kan het ook je workflow ernstig verzanden. Meer sensoren betekent meer gegevens om mee om te gaan. Dat kan een probleem worden, afhankelijk van de mogelijkheden van uw montagesysteem. Houd uw algehele workflow in gedachten terwijl u winkelt. Moet u uw beeld snel aan elkaar kunnen naaien, of zelfs in-camera? U zult meer geluk hebben met een camera met dubbele lens. Heeft u de tijd en de hardware om een complexere steek uit te voeren? Overweeg opties die u een schonere steek en meer resolutie geven.

2D of 3D?

De meeste 360 videocamera’s die u tegenkomt nemen op in 2D. Sommige leggen echter 360 video’s vast in stereoscopisch 3D. Dit geeft het beeld meer diepte en maakt de kijkervaring natuurlijker. Er is echter nog steeds een groot verschil tussen 3D 360 video en echte virtuele realiteit. VR stelt de kijker in staat om te bewegen en te interageren met een scène. Kijkers die 3D 360 video bekijken zijn nog steeds gebonden aan de camerapositie die u voor hen heeft gekozen, maar de algehele ervaring zal meeslepender zijn.

Audio

Als uw video wordt bekeken met een koptelefoon, zult u willen overwegen hoe uw audio wordt opgenomen. De beste optie voor professioneel 360-werk is een speciale ruimtelijke audio-opname-instelling. Dit geeft u de meeste controle en de beste geluidskwaliteit.

In meer casual opnamescenario’s kun je wegkomen met het ingebouwde microfoonsysteem van de camera. 360 videocamera’s maken vaak gebruik van meerdere microfoons om ruimtelijke audio vast te leggen die op één lijn ligt met de beeldsfeer voor een meer meeslepend eindproduct. Als u niet van plan bent om apart audio op te nemen, zorg er dan voor dat de audio die de camera vastlegt voldoende is.

Andere 360 camerafuncties

Hoewel de kernfunctionaliteit bij de meeste 360 videocamera’s vergelijkbaar is, zijn er enkele speciale functies die een camera kunnen onderscheiden. Deze breiden vaak de mogelijkheden van de camera uit of maken het gemakkelijker te gebruiken, maar soms maken ze het gewoon leuker.

Beeldstabilisatie is groot, vooral omdat bekend is dat 360-video bij sommige kijkers bewegingsziekte veroorzaakt. Een wankel beeld maakt dit alleen maar erger. Andere functies om een oogje in het zeil te houden zijn onder andere het automatisch verwijderen van de bevestiging en extra opnamemodi zoals time-lapse of bullet time. Real-time previewing is een andere functie om naar te zoeken. Het zal uiterst handig zijn wanneer u probeert een opname samen te stellen met welke bedoeling dan ook.

360 camera kopen

De sferische videomarkt is gewoon exploderen met mogelijkheid, maar het is altijd het beste om je huiswerk te doen voordat je koopt. Kijk naar testvideo’s online voor elke camera en zoek YouTube 360 om te zien wat andere mensen hebben gedaan. Kijk voordat u koopt, en indien mogelijk, geef een camera een testrit in de omstandigheden die u gaat fotograferen.

Ben je het niet eens met onze keuzes? Denk je dat we iets groots gemist hebben? Vertel het ons!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here