Ontdek alles wat je moet weten om cultuurvideo’s te maken, te delen, en er succes mee te hebben: Waarom je er een nodig hebt, hoe je ze maakt, waar je ze kunt delen, best practices, en killer voorbeelden.
Bedrijfscultuurvideo’s. Ze zijn die maffe video met de koeien op het vliegveld. Die vakantievideo over de geanimeerde kat. Die snelle videoreis door de geschiedenis van een bedrijf.
Nu, meer dan ooit, geven mensen om de waarden achter de merken waarmee ze omgaan, waarvan ze kopen, en waarvoor ze werken. Dat is waar video om de hoek komt kijken – en meer bepaald video’s over de bedrijfscultuur.
Voordelen van cultuurvideo’s
De precieze voordelen van je specifieke cultuurvideo hangen af van het doel dat je met je video wilt bereiken. Een wervingsvideo heeft bijvoorbeeld andere doelen en bijbehorende voordelen dan een vakantievideo. Enkele van de meer gebruikelijke voordelen van cultuurvideo’s zijn:
- Verhogen van het moreel in het team
- Verbeteren van wervingsresultaten en fit
- Uitbreiden van je publiek
- Bouwen aan merkentrouw
- In principe komt het allemaal neer op het vergroten van merkbinding. Je wilt mensen laten zien wie je als merk bent, en waar je voor staat, zodat ze zaken met je willen doen omdat ze je kennen en aardig vinden. Video biedt een directere manier om je cultuur over te brengen dan welk ander medium ook.
Waar kun je bedrijfscultuur video’s gebruiken
Waar kun je je bedrijfscultuur video’s delen voor een maximaal effect?
- Website en blog
Je website is een belangrijke plaats om cultuurvideo’s te plaatsen. Je moet er echter voor zorgen dat je het juiste deel van je site kiest op basis van de doelen van de cultuurvideo die je maakt.Bijvoorbeeld, als je een op diensten gebaseerde business aanbiedt en je cultuurvideo helpt mensen precies te begrijpen waarom ze met je willen samenwerken, kan het zinvol zijn op je homepage. Maar als het een wervingsvideo is, zou de homepage niet goed passen.
- Het “Over ons” gedeelte van je website is een uitstekende plek voor cultuurvideo’s, net als je “Carrière” pagina, en je blog.
- Sociale media en betaalde sociale mediaDe targeting opties die op sociale media beschikbaar zijn, kunnen sociale kanalen en sociale advertenties tot extra plaatsen maken om cultuurvideo’s te plaatsen. Wat het doel van je video ook is, je kunt je richten op een geschikt publiek, hetzij op je eigen kanalen, hetzij met betaalde advertenties.Als je cultuurvideo deel uitmaakt van een wervingscampagne, zorg er dan voor dat je de video deelt op LinkedIn, en ook op je andere kanalen.
Bedrijfscultuurvideo’s voor verkoop- en marketingmails
Je e-mail lijst geeft je ook mogelijkheden tot segmentatie, zodat je bedrijfscultuur video’s kunt delen met de mensen die er waarschijnlijk het meest in geïnteresseerd zijn. En een bedrijfscultuur video is een perfect gespreksbegin voor een uitgaande verkoop e-mail.
Een cultuurvideo kan een impactvolle toevoeging zijn aan een vroege e-mail in je customer acquisition nurtures. Een nieuwe abonnee kent je bijvoorbeeld nog niet zo goed, en een cultuurvideo kan net datgene zijn om hem op het pad naar klant worden te houden.
Soorten bedrijfscultuur video’s
Vakantie Cultuur Video’s
Feestdagen bieden de gelegenheid om creatief met je team om te gaan. Op feestdagen gerichte cultuurvideo’s passen uitstekend op sociale kanalen en kunnen inspireren tot veel engagement en exposure. Wintervakanties en Halloween zijn meestal populaire opties, hoewel sommige bedrijven wel passen met video’s voor Moederdag, Vaderdag, en zelfs Groundhog’s Day.
Over pagina bedrijfscultuur video’s
Een over pagina video wil hetzelfde algemene doel dienen als je over pagina tekst, maar op een vriendelijker en gemakkelijker te consumeren manier. Het is een plaats om het oorsprongsverhaal van je merk te delen of om unieke verwezenlijkingen, onderscheidingen, of indrukwekkende statistieken over je bedrijf te belichten. Afhankelijk van je bedrijfstak kun je ook een menselijk gezicht aan je organisatie willen geven door enkele van je medewerkers voor te stellen.
Werkcultuur video’s
Hoewel deze video’s uiteraard bedoeld zijn om te pronken met je werkcultuur, moet je niet denken dat ze uitsluitend op potentiële werknemers gericht zijn. Potentiële klanten en partners willen misschien ook meer over je werkcultuur weten voor ze beslissen of ze met je willen samenwerken.
Concepten voor werkcultuur video’s zijn o.a. “een dag uit het leven” video’s, waarin je een dag op je kantoor laat zien, of talking head video’s met interviews met werknemers.
HR en aanwervingsvideo’s
HR en wervingsvideo’s spreken werknemers, potentiële werknemers, of nieuwe aanwervingen rechtstreeks aan.
Een talententeam kan cultuurvideo’s gebruiken voor onboarding, interne aankondigingen, of vieringen en mijlpalen op de werkplek. Wervingsvideo’s daarentegen geven een beeld van hoe het is om bij je bedrijf te werken, om de juiste mensen aan te moedigen te solliciteren.
Onthoud dat het er bij een wervingsvideo niet alleen om gaat te laten zien hoe geweldig je bent. Het gaat erom een juist beeld te geven van je bedrijfscultuur, zodat je sollicitaties kunt aanmoedigen van mensen die goed bij je team zullen passen.
Video’s achter de schermen
Een kijkje achter de schermen van je kantoor of werkplek is een impactvolle manier om mensen te laten zien waar het bij jou echt om gaat. Dit soort cultuurvideo’s moet relatief ongescript zijn, met een rauwe toon die de kijkers het gevoel geeft dat ze meelopen voor een exclusieve rondleiding.
Hoe maak je een cultuurvideo
Hier volgt een eenvoudig productieproces voor hoe je je eigen bedrijfscultuurvideo kunt maken:
- Bepaal het doel en het beoogde publiek van je video. Je moet weten wie je probeert te bereiken en welke boodschap je wilt overbrengen voordat je een effectief script kunt maken.
- Kies je formaat. Welk soort video is zinvol op basis van je doel en publiek?
- Schrijf je script. We gaan in op enkele best practices voor je script in het volgende gedeelte. Bedenk dat voor interviews of video’s achter de schermen je script meer een losse schets zal zijn dan werkelijke regels voor mensen om te zeggen. Gebruik een script timer hulpmiddel om te schatten hoe lang je video zal duren.
- Roep het team bij elkaar om het script door te nemen en de video te oefenen. Dit is een kans om alles wat niet vloeiend loopt aan het licht te brengen, en voor het team om te helpen de video meer persoonlijkheid te geven.
- Neem je video op. Raak niet in paniek als je een paar opnamen nodig hebt om het goed te krijgen.
- Bewerk je beste opnamen tot een gepolijste video. Deel op de juiste kanalen, afhankelijk van je doel.
Tips voor bedrijfscultuurvideo’s
Toon persoonlijkheid
Hier gaat het tenslotte om bij cultuurvideo’s. Het is je kans om een blik achter het bedrijfsvernis te werpen en te laten zien waar je bedrijf voor staat. Wat zijn je merkwaarden? Wat maakt je bedrijf uniek? Een cultuurvideo is je kans om deze belangrijke vragen te beantwoorden.
Een cultuurvideo moet er niet overdreven gepolijst uitzien. Het moet aanvoelen als echte insiderscommunicatie tussen kijkers en je merk. Wees niet bang om wat bloopers op te nemen.
Wees grappig
Humor kan een lange weg afleggen om barrières te slechten en banden te scheppen. En het soort humor dat je kiest kan veel zeggen over je merkpersoonlijkheid. Ben je subtiel zelfspotterig? Zwelg je in je liefde voor flauwe grapjes uit de industrie? Omarm wat goed voelt.
Wees echt
Bovenal moet een cultuurvideo eerlijk zijn. Zet medewerkers niet onder druk om dingen over je bedrijf te doen of te zeggen waar ze het niet 100% mee eens zijn. Het is goed om een regel-voor-regel script te schrijven voor een sketch-achtige video, maar als je medewerkers vraagt over hun eigen ervaringen te spreken, moet je script beperkt blijven tot de vragen die je zult stellen.
Zorg ervoor dat je video de juiste toon zet voor je specifieke bedrijf. Als je werknemers gaat vragen om veel overuren te maken, zeg dan niet dat je je richt op het evenwicht tussen werk en privéleven. Benadruk de factoren die je echt aantrekkelijk en uniek maken.
Vertel een verhaal
Een manier om je merkverhaal te verduidelijken is het stellen en beantwoorden van vragen die beginnen met “Waarom?”
- Waarom doe je wat je doet?
- Waarom willen mensen met je werken?
- Waarom houden je trouwe klanten van je?
- Waarom zou iemand anders er iets om geven?
- Probeer ook eens aan je medewerkers te vragen: “Waarom werk je hier?”
Als je de antwoorden op deze vragen hebt, kun je een videoverhaal samenstellen dat echt benadrukt wie je bent als merk, en dat je doel laat zien. Daarna kun je je script gebruiken om een verhaal op te bouwen dat mensen op een interessante en boeiende manier dichter bij je bedrijf brengt.
Probeer niet te verkopen
Het gaat om je mensen en je cultuur, niet om je product. Je product of diensten kunnen in je video voorkomen, maar dit is niet de plaats om mensen te vertellen waarom ze moeten kopen. In plaats daarvan wil je mensen intrigeren. Een cultuurvideo moet mensen achterlaten die meer over je merk willen weten.