Het hebben van een goede verhaallijn, een capabele filmploeg, goed gecastreerde acteurs en een verbazingwekkend decorontwerp kunnen allemaal essentiële componenten zijn voor het creëren van een succesvolle film, maar het moet er ook visueel aantrekkelijk uitzien als je wilt dat het een betekenisvolle impact heeft op de kijkers. Dit vereist technische kennis op het gebied van de cinematografie, wat betekent dat je de meest geschikte filmopnames en filmlichttechnieken moet gebruiken om je boodschap in elke scène perfect over te brengen.
De juiste belichtingstechnieken zijn essentieel voor het creëren van gestileerde en natuurlijk ogende filmscènes die veel dichter bij het echte leven staan, omdat digitale sensoren en film niet zo goed op licht reageren als onze ogen. Daarom lijken filmsets altijd te veel te worden verlicht of zitten ze vol met veel verschillende lichtbronnen die verschillende doelen dienen.
Als u een filmmaker, regisseur, schrijver of iemand anders die een creatieve rol in een filmploeg heeft, moet u een aantal basale lichttechnieken leren die normaal gesproken worden gebruikt bij het maken van films.
12 Filmverlichtingstechnieken
Cinematografische belichting is nauw verwant aan fotografische belichting. Je hebt waarschijnlijk al veel van deze technieken gehoord, vooral als je in het verleden wat studiofotografie hebt gedaan, maar het helpt om te leren hoe ze filmmakers op unieke wijze kunnen helpen bij het creëren van verschillende gemoedstoestanden en sferen in elke scène.
Het is ook belangrijk om op te merken dat deze technieken niet duidelijk zijn, zodat veel van deze technieken in feite de vorm van verschillende andere lichttechnieken kunnen aannemen. Waar het om gaat is dat je leert waar elk van deze technieken goed voor is en dat je ze zo goed mogelijk kunt gebruiken om je filmische doelen te bereiken.
- Key Lighting
- Fill Lighting
- Back Lighting
- Side Lighting
- Practical Light
- Hard Lighting
- Soft Lighting
- Bounce Lighting
- High Key
- Low Key
- Motivated Lighting
- Ambient Light
Key Lighting
Het sleutellicht wordt ook wel het hoofdlicht van een scène of onderwerp genoemd. Dit betekent dat het normaal gesproken het sterkste licht is in elke scène of foto. Zelfs als uw lichtploeg voor een gecompliceerde multi-light opstelling gaat, is het sleutellicht meestal het eerste dat wordt opgesteld.
Maar omdat het uw “hoofd”-licht is, betekent dit niet dat het altijd naar uw onderwerp gericht moet zijn. U kunt uw sleutellicht overal plaatsen, zelfs vanaf de zijkant of achter uw onderwerp om een donkerdere sfeer te creëren. Vermijd gewoon het plaatsen bij of vlak naast de camera, want dit zorgt voor een vlakke en directe verlichting van uw onderwerp.
Fill Lighting
Zoals de naam al suggereert, wordt deze techniek gebruikt om de donkere, schaduwrijke gebieden die uw sleutellicht creëert, “in te vullen” en te verwijderen. Het is merkbaar minder intens en wordt in de tegenovergestelde richting van het toetslicht geplaatst, zodat u meer dimensie aan uw scène kunt toevoegen.
Omdat het doel van de vullingsverlichting het elimineren van schaduwen is, is het raadzaam om het iets verder te plaatsen en/of te verspreiden met een reflector (geplaatst rond 3/4 tegenover het toetslicht) om zachter licht te creëren dat zich gelijkmatig verspreidt. Veel scènes doen het goed met alleen de toets en vullen de studioverlichting, omdat ze genoeg zijn om een object merkbaar meer diepte en dimensie te geven.
Backlighting
De achtergrondverlichting wordt gebruikt om een driedimensionale scène te creëren en is daarom ook de laatste die in een driepuntsverlichtingsopstelling wordt toegevoegd. Dit is ook de laatste die in een driepuntsverlichtingsopstelling wordt toegevoegd. Dit is ook een beetje hoger van achteren om het onderwerp van de achtergrond te scheiden.
Net als bij de vullingsverlichting wilt u ook de achtergrondverlichting verspreiden, zodat deze minder intens wordt en een groter gebied van uw onderwerp beslaat. Bijvoorbeeld, bij midshots van een onderwerp wilt u ook de schouders en de basis van de nek van de persoon verlichten in plaats van alleen de bovenkant van zijn of haar hoofd. Deze techniek kan ook op zichzelf worden gebruikt, zonder de sleutel en vullichten als u een silhouet nastreeft.
Side Lighting
Uiteraard is zijverlichting bedoeld om uw scène van opzij te belichten, parallel aan uw onderwerp. Het wordt vaak gebruikt op zichzelf of met slechts een flauw vullend licht om uw scène een dramatische sfeer te geven of wat wordt aangeduid als “clair-obscur” verlichting. Om dit effect echt te bereiken, moet het licht aan de zijkant sterk zijn, zodat er een sterk contrast ontstaat en een laagstaande verlichting die de textuur zichtbaar maakt en de contouren van uw onderwerp accentueert.
Bij gebruik met een fill light is het raadzaam om de intensiteit van het fill light te verminderen tot 1/8 van die van het zijlicht om de dramatische uitstraling van een scène te behouden.
Practical Lighting
Praktische verlichting is het gebruik van gewone, werkende lichtbronnen zoals lampen, kaarsen of zelfs de TV. Deze worden meestal opzettelijk toegevoegd door de decorontwerper of de verlichtingsploeg om een filmisch nachtelijk tafereel te creëren. Soms worden ze ook gebruikt om subtiele verlichting te geven voor uw onderwerp.
Praktische verlichting is echter niet altijd even gemakkelijk om mee te werken, omdat kaarsen en lampen meestal niet sterk genoeg zijn om een onderwerp te verlichten. Er kan een verborgen, extra gemotiveerd licht (meer daarover later) worden gebruikt of er kunnen dimmers in lampen worden geïnstalleerd, zodat de intensiteit van het licht kan worden aangepast.
Bounce Lighting
Bounce lighting gaat over het letterlijk stuiteren van het licht van een sterke lichtbron naar uw onderwerp of scène met behulp van een reflector of een lichtgekleurd oppervlak, zoals muren en plafonds. Door dit te doen ontstaat er een groter lichtoppervlak dat gelijkmatiger verdeeld is.
Als het licht goed wordt uitgevoerd, kan het worden gebruikt om een veel zachtere toets, vulling, bovenkant, zijkant of achtergrondverlichting te creëren, vooral als u geen diffuser of softbox hebt.
Soft Lighting
Zachte verlichting verwijst niet naar enige verlichtingsrichting, maar het is toch een techniek. Cinematografen maken gebruik van zachte verlichting (zelfs bij het creëren van gerichte verlichting met bovenstaande technieken) om zowel esthetische als situationele redenen: om harde schaduwen te verminderen of te elimineren, drama te creëren, subtiel licht van buitenaf te reproduceren, of al het bovenstaande.
Hard Lighting
Hard licht kan zonlicht zijn of een sterke lichtbron. Het is meestal ongewenst, maar het heeft zeker filmische voordelen. U kunt harde verlichting creëren met direct zonlicht of een kleine, krachtige lichtbron.
Ondanks dat het harde schaduwen creëert, is harde verlichting geweldig om de aandacht te vestigen op uw hoofdonderwerp of op een deel van de scène, de contouren van uw onderwerp te benadrukken en een sterk silhouet te creëren.
High Key
De high key verwijst naar een stijl van belichting die wordt gebruikt om een zeer heldere scène te creëren die visueel schaduwloos is, vaak dicht bij overbelichting. Verhoudingen van de verlichting worden genegeerd, zodat alle lichtbronnen vrijwel dezelfde intensiteit zouden hebben. Deze techniek wordt tegenwoordig in veel films, tv-sitcoms, commercials en muziekvideo’s gebruikt, maar werd voor het eerst populair tijdens de klassieke Hollywood-periode in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.
Low Key
Als het tegenovergestelde van een high key, zou een low key verlichting voor een scène veel schaduwen betekenen en mogelijk slechts één sterke toets lichtbron. De focus ligt op het gebruik van schaduwen en hoe het mysterie, spanning of drama creëert voor een scène en karakter in plaats van op het gebruik van belichting, wat het geweldig maakt voor horror- en thrillerfilms.
Motivated Lighting
Motivated verlichting wordt gebruikt om een natuurlijke lichtbron te imiteren, zoals zonlicht, maanlicht en straatlantaarns ’s nachts. Het is ook het soort verlichting dat de praktische verlichting verbetert, mocht de regisseur of filmmaker de intensiteit of het bereik van de laatste willen aanpassen met behulp van een aparte lichtbron.
Om ervoor te zorgen dat uw motivated verlichting er zo natuurlijk mogelijk uitziet, worden verschillende methoden gebruikt, zoals het gebruik van filters om vensterschaduwen te creëren en het gebruik van gekleurde gels om het warme, heldere gele licht van de zon of het koele, flauwe, blauwachtige licht van de maan na te bootsen.
Ambient Lightning
Het gebruik van kunstlichtbronnen is nog steeds de beste manier om een goed verlichte scène te creëren die sterk lijkt op of zelfs beter is dan wat we in het echte leven zien. Er is echter geen reden om geen gebruik te maken van omgevingslicht of beschikbaar licht dat al bestaat in je fotolocatie, misschien is het zonlicht, maanlicht, straatlantaarns of zelfs elektrische winkelborden.
Als u overdag fotografeert, kunt u het altijd buiten doen en gebruik maken van natuurlijk zonlicht (met of zonder diffuser) en de scène aanvullen met een secundair licht voor uw onderwerp (gekaatst of met een aparte lichtbron). Vroeg in de ochtend en laat in de middag of vroeg in de avond zijn geweldige tijden om buiten te fotograferen als u zacht licht wilt. Het enige nadeel is dat de intensiteit en de kleur van het zonlicht niet constant zijn, dus vergeet niet te plannen voor het weer en de plaatsing van de zon.