We hebben deze lijst voor je samengesteld met 50 praktische tips uit onze opnamestudio’s. Met deze aanbevelingen kun je de kwaliteit van je video’s drastisch verbeteren. Leer trucs en trucs om projecttijden te verkorten met gerichte voorbereidingstechnieken. Laat u adviseren door onze experts over audiocomponenten, de beste verlichting en de beste apparatuur. Laten we beginnen!

Voorbereiding

 1. Heb je ooit een huis gerenoveerd? Dan weet je hoe belangrijk het is om het werk voor te bereiden en te plannen. Voorbereiding op videoproductie is uiterst belangrijk bij het maken van betere video’s.
 2. Plan je video. Een goed plan is de basis van elk project. De tijd die in de planning wordt geïnvesteerd, loont. Als u zorgvuldig plant, bespaart u tijd en geld en voorkomt u in de eerste plaats veel problemen.
 3. Oefen het proces. Welk werkproces past het beste bij jou? Als je merkt dat een script je helpt, maak het dan een routineonderdeel van elk videoproject. Gebruik een checklist om alle gedetailleerde taken bij te houden en niets te vergeten. Als je nieuw bent in het ervaren, google dan welke workflows voor het maken van video’s typisch zijn. Probeer wat voor jou het beste is. Oefening baart kunst.
 4. Stel een doel. Wat moet de video bereiken? Wilt u uw merkproducten beter bekend maken of het publiek informeren over uw serviceaanbiedingen? Definieer deze doelstelling vanaf het begin.
 5. Leer je kijkers kennen. Waar bevinden de kijkers zich, welke relatie hebben de kijkers tot het onderwerp? Wil je je video laten zien aan interne medewerkers, klanten of prospects? Welke emotionele reacties wil je? Denk na over het platform waarop je je video gaat presenteren en waar je kijkers het meest waarschijnlijk zullen kijken, delen en erop reageren. Maak misschien verschillende versies voor Facebook, YouTube en andere sociale netwerken en pas de berichten daarop aan.
 6. Schrijf een script. Je kunt natuurlijk ook gewoon de camera aanzetten en aan de slag gaan (zeker als je opneemt met je smartphone). Een script is bijna altijd logisch, behalve wanneer je live opneemt op evenementen. Terwijl je het opschrijft, onthoud je zeker belangrijke details over hoe je je video wilt structureren. Op papier is dit veel gemakkelijker (en goedkoper!) dan na productie. Zelfs een script dat alleen ruwe opsommingstekens bevat, zal u helpen de inhoud duidelijker te structureren en beter te presenteren.
 7. Maak een storyboard. Maak je geen zorgen, je hoeft geen artiest te zijn. Simpele stokfiguren en vormen (cirkels, vierkanten) zijn voldoende. Samen met je script helpen deze visuele notities je om je video beter te plannen. In plaats van spontaan te filmen, schets je van tevoren welke scènes je wilt hebben. Bedenk welke opnamehoeken het beste zijn, of je close-ups wilt maken en wie of wat er op de foto moet. Deze visuele voorbereiding zal u veel tijd besparen, zowel op het gebied van opnemen als bewerken. Je zult de voltooide video’s veel beter vinden. Een storyboardsjabloon vind je hier.
 8. Verzamel alle media vooraf. Heb je alle logo’s? Zijn er visuele elementen of muziekclips die je absoluut moet opnemen? Het bewerkingsproces wordt veel gemakkelijker als u alle media organiseert voordat u gaat opnemen en produceren.
 9. Vraag om feedback. Laat je collega’s je script en storyboard zien. Feedback van collega’s en vrienden helpt je om hiaten of fouten in het script te identificeren en deze te corrigeren voordat je gaat opnemen. Opbouwende kritiek en opmerkingen zijn wenselijk en zeer nuttig. In deze fase moet ook worden gecontroleerd of alle interne bedrijfsformuleringen en slogans correct zijn nageleefd. Branding moet vanaf het begin goed zijn en alles wat kijkers misschien niet leuk vinden, moet worden vermeden.
 10. Audio
 11. Video is misschien veel beter dan radioprogramma’s, maar geloof het of niet, geluid maakt vijftig procent uit als het gaat om het beoordelen van video’s. Gesproken opmerkingen of dialogen zijn de belangrijkste componenten van succes bij de productie van video’s van hoge kwaliteit. Slechte audio heeft meer invloed op de videobeoordeling dan enige andere factor. Dat alleen al is reden genoeg om altijd te proberen audio van hoge kwaliteit te produceren.
 12. Opnemen van gesproken opmerkingen
 13. Neem bij video’s waarin geen mensen worden voorgesteld eerst het verhaal op. Integreer daarna de visuele media zodat het goed bij de audio past. Dit werkt heel goed voor screencasts, PowerPoint-presentaties, productdemo’s en andere trainingsvideo’s.
 14. Waarom is het zo gemakkelijk? Dit komt omdat audiobestanden minder flexibel zijn dan visuele media. Je kunt b-roll-opnames gebruiken om een ​​gedeelte langer te maken, of beeldfragmenten verwijderen, of gedeelten uit video wegknippen zodat alles bij het geluid past. Het achteraf wijzigen van de timing van een gesproken opmerking of dialoog is veel moeilijker. Als je tijdens het bewerken pas beseft dat een audiocommentaar langer of korter moet zijn, is de correctie ingewikkeld en tijdrovend. Dat kun je beter vermijden.
 15. Neem je eigen stem op. Je zou kunnen denken dat je eigen stem niet goed klinkt, maar je stem in de video klinkt bekend en natuurlijk voor kijkers. Voor jezelf spreken bespaart je veel geld dat je anders zou moeten uitgeven aan professioneel stemtalent. Als je jezelf wilt profileren als expert op een bepaald onderwerp, is het erg belangrijk om authentiek over te komen. Je eigen stem is daar een essentieel onderdeel van!
 16. Bereid je voor op de audio-opname en drink een paar uur van tevoren geen koffie (of melk!) Drink liever water. Hierdoor worden de stembanden losser en klinkt je stem beter. Blijf ook tijdens het opnemen water drinken voor een consistente geluidskwaliteit. Niet opnemen wanneer je honger hebt. Eet vooraf wat gezonde tussendoortjes zodat je gefocust kunt blijven tijdens de intake.
 17. Als je een fout maakt, klap dan twee keer. Dubbel klappen kan worden gezien als uitslag op de tijdlijn. Op deze manier kan het punt met de fout gemakkelijk worden gevonden en later worden verwijderd.
 18. Koop een goede microfoon. USB-microfoons zijn goedkoop en veel beter dan de microfoons die in de computer zijn ingebouwd. Directionele microfoons werken goed wanneer u uw hoofd niet beweegt, anders gaat het geluid verloren, aangezien dit type microfoons alleen audio van een beperkt gebied oppikt; niets van de zijkant. Headsets zijn een goede microfoonkeuze en draadloze Lapel-microfoons werken ook goed. Zorg ervoor dat u staat wanneer u de foto maakt. Hierdoor kun je de microfoon niet alleen eenvoudiger vasthouden, je krijgt ook meer lucht in je longen en je stem wordt beter geprojecteerd en klinkt beter.
 19. Gebruik een windscherm op je microfoon. Soms wordt zo’n filter ook wel een “spitfilter” genoemd. Deze kleine bescherming maakt sissende en ploffende geluiden (zoals S, T, D en P medeklinkers) een beetje zwakker. Zonder het filter kunnen deze geluiden anders irritant klinken als je zingt en spreekt.
 20. Test je microfoon (en dan idealiter nog een keer!). Dit is een van de belangrijkste gedetailleerde taken voordat u gaat opnemen. Audiokwaliteit is een zeer belangrijke factor in het succes van uw video. Plaats de microfoon zo dat je stem goed klinkt. Vervorming kan te dicht bij de microfoon optreden en te ver weg kan onpersoonlijk en koud klinken. Spreken op een duimlengte van de microfoon werkt in de meeste gevallen goed. Maar test het een paar keer om de optimale opnamepositie en het optimale volume te vinden.
 21. Luister aandachtig om achtergrondgeluiden te herkennen. Fluorescentielampen, verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen en andere elektronische apparaten kunnen de opname verstoren. Je kunt niet alle achtergrondgeluiden uitzetten, maar doe zoveel als je kunt (niet opnemen naast een laadperron of in een vliegroute). Sommige videoproducenten nemen op in bibliotheken, kleine kamers of onder een deken. Een rustige opnamelocatie maakt audiobewerking later veel gemakkelijker.
 22. Controleer het opnameniveau tijdens het opnemen en pas dit aan in de systeeminstellingen. Het niveau mag niet te hoog of te laag zijn. Corrigeer dit voordat u gaat opnemen. Later zijn deze instellingsfouten veel moeilijker te corrigeren.
 23. Achtergrondmuziek mag niet te hard staan. Goede muziek die past bij het onderwerp schept het juiste kader, maar mag niet overheersen. Bij twijfel beter opnemen zonder muziek. In de meeste trainingsvideo’s heb je niet per se achtergrondmuziek nodig (behalve misschien in een intro- of outro-clip).
 24. Als u klaar bent, test u het afspelen. Het geluid moet op verschillende apparaten even goed klinken. Probeer de headset en luidsprekers. Bedenk hoe uw doelgroep normaal gesproken zal luisteren en optimaliseer het afspelen dienovereenkomstig.
 25. productie
 26. De stappen die u tijdens de productie uitvoert, zijn het moeilijkst ongedaan te maken. Hier zijn enkele belangrijke tips om nieuwe opnames te voorkomen.
 27. Video-opnames: Vermijd glanzende gezichten. Rijstpapier werkt goed. Dep voor je voorhoofd en wangen en alle gebieden die licht reflecteren. De speakers moeten er op hun best uitzien en zonder glanseffecten is het ook makkelijker om de juiste verlichting te vinden.
 28. Zorg voor een perfecte verlichting (geen ouderwetse TL-lampen!). Met de juiste verlichting worden schaduwen vermeden en verschijnen de speakers in de ware zin van het woord in het best mogelijke licht. Zachte driepuntsverlichting ziet er het beste uit. Compacte tl-lampen zijn ook prima. De verlichting kan wonderen doen en de sfeer van de scène volledig veranderen.

Verberg de microfoonkabels onder kleding. Dat ziet er professioneler en netter uit. Dit geldt ook voor andere kabels. Indien mogelijk mogen ze niet zichtbaar zijn op de opnames.

Heb je maar een klein budget? Huur de apparatuur. Dit is een geweldige manier om verschillende apparatuur te testen en te zien wat u het beste bevalt. Experimenteer met verschillende camera’s, merken, vattingen, lenzen en andere apparaten voordat u besluit te kopen. Huren is ook ideaal als u speciale apparatuur nodig heeft voor een zeer bijzondere opname. Maar let op: huur alleen apparatuur waar je vertrouwd mee wilt zijn.

Neem de regel van derden in acht. Stel je een verticaal en horizontaal driedelig frame voor en plaats je speakers uiterst rechts of links en niet altijd direct in het midden. Dat ziet er interessanter uit. Varieer de positie terwijl je fotografeert om een ​​beetje afwisseling toe te voegen.

Als je meer dan één camera hebt, neem dan met twee camera’s tegelijk op. Zo kun je later opnames vanuit twee verschillende hoeken combineren. Dit geeft je meer flexibiliteit bij het bewerken, ziet er interessanter uit en ziet er natuurlijker uit dan slechts één enkel perspectief. Je hebt niet per se twee digitale spiegelreflexcamera’s nodig. Gebruik de “goede” camera voor de eerste hoek en je smartphone voor de tweede.

Neem veel b-roll-materiaal op. Het is gemakkelijk te vergeten, maar deze extra clips zijn geweldig om spanning en realisme aan het verhaal toe te voegen. Maak een paar foto’s die goed bij het onderwerp passen, de werkomgeving of de culturele sfeer laten zien. Maak foto’s van dingen die het onderwerp goed illustreren, of maak zelfs een time-lapse-opname. Je hebt gegarandeerd meer b-roll materiaal nodig dan je denkt. Laat je creativiteit je lichaam en geest overnemen. Veel van deze b-roll-opnames kun je vóór de officiële opnamedatum maken.

26 en 27. Ga voor een close-up. Maak een interview interessanter door close-ups van de spreker te maken. Laat zo nu en dan andere elementen in focus zien. Dit is misschien vreemd en voelt vreemd, maar uiteindelijk zul je blij zijn dat je het onderwerp en de spreker echt naar het publiek hebt gebracht. Vermijd digitaal zoomen omdat het korrelig kan lijken en het resultaat teleurstellend is. Kom echt dichterbij of gebruik optische zoom (lens afstellen).

28 en 29. Maak korte foto’s. Korte clips zijn gemakkelijker te organiseren en te bewerken. De enige uitzondering zijn interviews. Je weet van tevoren nooit precies wat de ander gaat zeggen. Laat de camera rollen zodat je geen geweldige quote mist. Beweging is belangrijk, breng afwisseling in het spel. Plan verschillende shots vanuit verschillende hoeken, met verschillende opstellingen, close-ups, shots van verder weg en veel B-roll clips.

Kleur en tekst

 1. Toon annotaties & tekst op het scherm. Zo kunt u belangrijke uitspraken gericht naar voren halen, kernargumenten samenvatten of aanvullende informatie geven. Tekst mag nooit op de voorgrond staan ​​en altijd een duidelijke relatie hebben met de audio. Luisteren en lezen tegelijk kan vermoeiend zijn voor de kijker en afleiden van de eigenlijke inhoud.
 2. Wat je door de lens ziet, ziet er niet per se precies hetzelfde uit op film. Breng zo nodig kleurcorrecties aan tijdens het bewerken. Probeer de beelden zo natuurlijk mogelijk te maken. Witlichtbalans kan bijvoorbeeld helpen om geel licht tijdens de opname uit te balanceren. Soms helpen kleurverbeteringen om een ​​verhaal dramatischer te vertellen (bijvoorbeeld zwart-wit voor scènes uit het verleden of groentinten voor sciencefiction).
 3. Bij het geven van een PowerPoint-presentatie dient u de spreker niet als beeld-in-beeld te tonen. Het is beter om heen en weer te schakelen tussen dia’s en de luidspreker. Dit laat de experts veel beter zien en de kijkers zien ook de gezichtsuitdrukking en de gebaren, die veel authentieker lijken.
 4. Gebruik consistente kleurenpaletten en ontwerpen in je video’s. Probeer verschillende achtergrondkleuren, kleding, lettertypen en rekwisieten om je argumenten kracht bij te zetten en je verhaal te vertellen.
 5. Tekstoproepen zijn goed, maar gebruik deze tekstblokken spaarzaam. Kijken en lezen is vermoeiend. Tekst kan interessante details uitleggen en bepaalde punten versterken. De kijkers onthouden dan ook de inhoud beter.

Overgangseffecten
35 en 36. Kies eenvoudige overgangseffecten zoals oplossen of vervagen naar zwart. De meeste andere overgangseffecten zien er een beetje overdreven uit. Sterren wissen? Nee Alsjeblieft niet. Als je ingewikkelde overgangseffecten gebruikt, dan moeten de overgangen duidelijk bij het verhaal passen. Een voorbeeld: Toon een roterend effect dat symboliseert hoe de tijd verstrijkt. In dit artikel hebben we meer informatie over overgangseffecten.

Opnames voor het groene scherm

Het groene scherm moet er goed uitzien. De verlichting van de ruimte en de speakers moeten precies goed zijn. Er kunnen gemakkelijk dingen mis gaan (rare schaduwen, onvolledige kleurverwijdering, transparante gebieden, enz.) Maar dit soort opnamen kan ook heel leuk zijn, maar overdrijf het niet. Deze techniek moet ook passen bij de videocontent en het onderwerp.

Vervang niet alleen de achtergrond. Gebruik het groene scherm op creatieve manieren – laat interacties zien (de spreker wijst naar iets of maakt een aanraakgebaar om de illusie te wekken dat er gigantische apps in gebruik zijn). Toon silhouetten in omgekeerde kleur of breng de achtergrond op andere manieren in het spel.

Maak clips sneller of langzamer. Gebruik deze techniek om de verstreken tijd te visualiseren of om lange processen sneller weer te geven. Clipsnelheid is een parameter die de dynamiek van je video drastisch kan veranderen.

Maak video’s met ondertiteling! Deze spelen een bijzonder belangrijke rol bij zoekmachineoptimalisatie, aangezien bijvoorbeeld Google en andere zoekmachines alleen de doorzoekbare teksten kunnen lezen die bij de video horen (titel, beschrijving, kenteken en ondertitel). De ondertitels zorgen ervoor dat je video gevonden wordt en – nog belangrijker – de ondertitels maken je video barrièrevrij en toegankelijk voor slechthorenden. Veel kijkers zien de video’s ook zonder geluid. Met ondertiteling kun je de context nog steeds begrijpen.

 1. Kies de juiste montagematen. Waar moet je video worden vertoond? In welke maat wordt er gespeeld? U moet dit weten voordat u de foto maakt en de afmetingen dienovereenkomstig kiezen. Let er vooral op dat uw opname-afmetingen in verhouding staan ​​tot de uitvoer. Als je uiteindelijke video wordt bekeken op 1280 × 720, neem dan groter op (met dezelfde beeldverhouding) of neem op met dezelfde afmetingen.

Screencasting
Schermopnames (ook van smartphones) zijn ideaal voor het maken van tutorials en video-instructies of voor het tonen van procesflows. Als je de producten en diensten van je bedrijf in video’s presenteert, vergroot je de bekendheid en versterk je de klantloyaliteit.

Fatsoenlijke opnamen

 1. Ruim uw bureaublad op voordat u gaat opnemen.
  Verwijder pictogrammen en achtergronden die uw kijkers alleen maar zouden afleiden. Sluit alle browservensters die u niet hoeft te demonstreren. Het is het beste om een ​​desktopprofiel voor video-opname te maken dat geen van uw persoonlijke gegevens toont. Dit scheelt een hoop tijd en je kunt altijd makkelijk schakelen als je even snel iets moet opnemen.

43 en 44. Gebruik je wel je eigen profiel, laat dan alleen programma’s zien die je nodig hebt voor de opname. U moet al het andere op het bureaublad of in het dock verbergen of sluiten om kijkers niet af te leiden van de daadwerkelijke inhoud. Dit geldt ook voor werkbalken, bladwijzers, URL’s en andere browserelementen waardoor het scherm er rommelig uitziet. Minimaliseer of sluit alles wat niet direct deel uitmaakt van de opname (u kunt het bureaublad later opnieuw instellen).

 1. Schakel alle meldingen uit voordat u gaat opnemen. E-mail, Twitter, Facebook en andere apps zijn ontzettend vervelend als deze meldingen tijdens het opnemen ineens op het scherm verschijnen. Deactiveer alle berichten voordat u opneemt (u kunt deze pop-ups later opnieuw activeren als u dat nog wilt).
 2. ​​​​Een goede praktische tip is om de laptop in het stopcontact te steken. Als de batterij tijdens een opname leeg raakt, kunt u uw video geheel of gedeeltelijk kwijtraken. Het is beter om op veilig te spelen en de laptop met een kabel aan te sluiten.

cursor

 1. Als u de cursor opneemt, beweegt u de muis langzamer dan normaal Stel de snelheid lager in de systeeminstellingen in. Dit lijkt in eerste instantie misschien te traag, maar daarna zijn de bewegingen gemakkelijker te volgen voor het publiek. Hectisch rondklikken is verwarrend, leidt af van het eigenlijke onderwerp en frustreert leerlingen. Beweeg de muis voorzichtig en niet te snel. Je video wordt zo veel beter.
 2. Wanneer u uw opname pauzeert, markeert u de positie van de cursor. Plaats een plaknotitie op het scherm om precies aan te geven waar de cursor voor het laatst is gezien. Op deze manier kan de opname doorgaan zonder enige “hops”.
 3. Gebruik bij het uitleggen van iets op het scherm niet de muis om de plek te omcirkelen. De cursor is geen laserpointer en kijkers vinden zulke ronddraaiende cursors nogal saai.
 4. Maak de cursor groter. Hierdoor kunnen kijkers beter zien waar u klikt en wat u op het scherm doet. Professionele tip: Sommige screen capture-software kan ook alle cursorgegevens vastleggen, zodat de cursor ook achteraf kan worden bewerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here