Of het nu gaat om een zakelijke marketingvideo of een onderzoeksdocumentaire, vrijwel alle professionele filmmakers kunnen het erover eens zijn dat audio niet alleen belangrijk is, maar ook essentieel. Video-interviews kunnen nuttige verhalen toevoegen om een verhaal verder te brengen en kijkers op een dieper niveau te betrekken.
In reisdocumentaires helpen video-interviews het publiek om de persoon achter het verhaal – en in veel gevallen de cultuur – te begrijpen. In marketingfilms kunnen video-interviews de interesse en de merkentrouw van de kijkers stimuleren, die nu een “gezicht” aan het merk kunnen geven.
Maar niet alle video-interviews zijn gelijkelijk gemaakt – en ze zijn niet zo eenvoudig als iemand op de camera zetten en het een dag noemen. Als u eender welke film opneemt die baat zou hebben bij audio (d.w.z. eender welke film), dan zijn hier 5 tips om geweldige video-interviews op te nemen.
1. Gebruik professionele audioapparatuur
Een video-interview is slechts zo goed als de audio die eruit voortkomt; daarom is investeren in hoogwaardige audioapparatuur essentieel. Aangezien het merendeel van mijn films bruiloften, minireisdocumentaires of bedrijfsfilms zijn – en ik meestal solo schiet – vertrouw ik op een kleine lavaliersmicrofoon zoals de Tascam DR-10L. Deze kleine draadloze lavalier neemt topklasse, heldere audio op. Het is gemakkelijk te vermommen op mijn onderwerpen en aangezien het niet groter is dan een pakje kauwgom, neemt het bijna geen ruimte in beslag in mijn rugzak.
Proti: Klem de microfoon niet zomaar op je onderwerp en noem het een dag. Probeer het te verbergen onder bijvoorbeeld een sjaal, de knoop van een stropdas of tussen de knopen van een overhemd. Houd ook het koord in de gaten; het heeft een stiekeme manier om de middenfilm uit te steken, in dat geval moet je beleefd het interview stoppen en het aanpassen om afleiding te voorkomen.
2. Kies een schone en logische achtergrond
Een achtergrond kan een aanvulling zijn op of een belemmering vormen voor uw film, daarom moet u de tijd nemen om erover na te denken. Als je een bedrijfsfilm filmt, zoek dan naar een achtergrond die de sfeer weergeeft waar je voor gaat (bijv. blootgelegde baksteen als je een creatief bedrijf bent, of een boekenplank als je meer zakelijk bent). Hetzelfde geldt voor documentaires. Wanneer je een video filmt over bijvoorbeeld een natuurbeschermingsgroep, heeft het geen zin dat je video-interview met de oprichter plaatsvindt in een coffeeshop. In plaats daarvan richt je je op het buitenleven of op een laboratorium waar ze natuurbeschermingswerk doen.
Nu, soms ben je krap in de tijd of beperkt in mogelijkheden; alles is niet verloren. Kies gewoon voor een schone, onopvallende achtergrond zoals een gekleurde muur. Op deze manier zullen de kijkers de achtergrond nauwelijks opmerken, en zich in plaats daarvan gewoon op het onderwerp concentreren.
Pro tip: verplaats uw onderwerp op zijn minst een paar meter van de achtergrond of de muur, zodat u de achtergrond kunt vervagen. Dit helpt uw film er professioneler uit te zien en kan kleine afleidingen (zoals bijvoorbeeld een krasje) op de muur verwijderen.
3. Deel tips met uw onderwerp
Terwijl je gewend bent om video-interviews te filmen, is je onderwerp waarschijnlijk ongemakkelijk – grenzend aan zenuwachtig – dus het is jouw taak om ze op hun gemak te stellen (tenzij je gaat voor een dramatisch, onderzoekend en off-the-cuff interview, in welk geval, spring er meteen in!).
Ik begin elk video-interview met een paar tips om hen te helpen begrijpen wat ik zoek en wat ze kunnen doen om te helpen:
- Kijk naar mij, niet naar de camera: Interviewden met beperkte ervaring op de camera kijken waarschijnlijk naar het camera-interview, wat in de wereld van de videojournalistiek een vrij grote no-no is. Je wilt dat de geïnterviewde de hele tijd naar je kijkt, zodat de kijker zich niet ongemakkelijk voelt en de video natuurlijk aanvoelt.
- Probeer niet te friemelen: Bewegen kan de microfoon verstoren en afleiden voor de kijkers, dus ik vraag mijn onderwerpen (beleefd) om zo stil mogelijk te blijven. Dit helpt ook als ik een one-woman-band film, omdat ik de camera meestal handmatig scherpstel. (Hoewel ik met de Sony A7Sii en Sony A7iii’s autofocus functies, verander ik mijn manier van werken!)
- Herhaal de vraag aan mij: In plaats van in het antwoord te springen, als je onderwerp met de vraag kan beginnen, helpen ze het verhaal enorm vooruit. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Ik heb altijd van dieren gehouden”, heb je “Ik heb besloten om mee te doen aan de natuurbeschermingsindustrie omdat ik altijd al van dieren hield” om in je video te werken.
4. Begin met eenvoudige vragen
Om uw gesprekspartner op zijn gemak te stellen, begint u het gesprek met luchthartige “wegwerp”-vragen. Ik begin meestal met eenvoudige feiten zoals hun naam, woonplaats, bedrijf, etc., en bewaar enkele van mijn belangrijkere vragen (bijv. wat is de toekomst van de wilde dieren in hun land?) voor later, als het onderwerp eenmaal is opgewarmd.
Protips: Stel je belangrijke vragen twee keer. In elk interview heb je twee of drie vragen die je film kunnen maken of breken, dus zorg ervoor dat je die vragen herformuleert en ze opnieuw stelt om zoveel mogelijk audiovariatie in de post te hebben.
5. Verzamel b-roll van uw onderwerp
Terwijl je belangrijkste prioriteit het interview is, is het leuk om b-roll van je onderwerp in het veld te hebben, om daadwerkelijk te doen waar ze het over hebben op de camera. Dit kan zijn het typen op een computer, het inschenken van een kopje koffie, of het volgen van wilde dieren in hun land. Dit maakt je verhaal interessanter, want een drie minuten durend praathoofd is moeilijk (zo niet onmogelijk) om naar te kijken.
Klaar voor meer video-tips? Bekijk onze gids over hoe u uw films er professioneler kunt laten uitzien.