Veel marketeers willen graag op video, maar zeggen dat het intimiderend kan zijn, zou een understatement zijn. Met zoveel om over na te denken – van camera-apparatuur en bewerkingssoftware tot het belichten van een opname en het optimaliseren van het geluid – kunnen de toegangsdrempels hoog zijn. Gelukkig is de prijs van fatsoenlijke apparatuur en post-productie software de afgelopen 10 jaar aanzienlijk gedaald, waardoor het nu het ideale moment is om te beginnen met het produceren van je eigen marketing video’s.

In de post van vandaag ga ik 15 tips delen voor het bewerken en produceren van marketing video’s, dus pak een kopje koffie en maak je klaar voor een spoedcursus in marketing video productie. Voor meer video tips kijk op videografie.nl

Marketing video’s: Voorbereiding

1. Maak een Storyboard en/of Shooting Script aan

De beste marketing video’s gebeuren niet zomaar – ze zijn het resultaat van een zorgvuldige planning en voorbereiding.

Voordat u zelfs maar denkt aan het gereedmaken van uw camera-apparatuur, kunt u overwegen om een storyboard en een draaiboek samen te stellen. Storyboarding helpt je precies te achterhalen welke opnamen je nodig hebt voordat je begint met filmen, en een opname script is als een scenario voor je video.

Je hoeft geen prachtig meesterwerk te tekenen voor je storyboard. Sterker nog, je hoeft het helemaal niet te tekenen. Je kunt een serie foto’s als storyboard gebruiken, of zelfs ruwe schetsen of stick figures – wat het makkelijkst is. Zorg er alleen voor dat je weet welke foto’s je nodig hebt voordat je begint te filmen.

Onthoud: hoe meer tijd u besteedt aan het plannen van uw marketing video, hoe kleiner de kans dat u later ontbrekende beelden aantreft. Heeft u helemaal geen tijd, laat dan een marketing video maken. 

2. Maak uw presentatoren of geïnterviewde personen klaar.

Zorg ervoor dat al je presentatoren of proefpersonen op voorhand weten wat er van hen verwacht wordt om fouten of tijdverlies op de dag van de shoot tot een minimum te beperken. Je moet een goed idee hebben van hoe het eindproduct eruit gaat zien lang voordat je op je locatie aankomt, en je presentatoren moeten precies weten wat ze doen.

Probeer ook te voorkomen dat uw presentatoren pagina’s op pagina’s van het script uit hun hoofd leren – ze zijn waarschijnlijk geen acteurs, en als u dit van hen vraagt, zal dit waarschijnlijk meer angst (en fouten) veroorzaken dan dat u hen een beetje vrijheid geeft.

3. Weet wat voor materialen je nodig hebt

Bent u van plan om foto’s van uw team hard aan het werk te zetten in uw video, of om van uw presentator te knippen naar ander beeldmateriaal? Dan heeft u behoefte aan wat mediaprofessionals B-roll footage noemen.

B-roll is in wezen elk beeldmateriaal dat niet van uw primaire onderwerp is. Als u een verklarende video maakt waarin uw softwareproduct wordt getoond, kunnen B-roll-beelden bijvoorbeeld bestaan uit opnamen van tevreden klanten die uw product gebruiken, of uit een externe opname van uw kantoren.

Welke beelden u ook nodig hebt, zoek het uit tijdens de preproductiefase om situaties te vermijden waarin u beelden nodig hebt die u niet hebt. Denk eraan – er bestaat niet zoiets als teveel B-roll.

TIP: Als je een opname nodig hebt van iets dat moeilijk of onmogelijk te filmen is, zoals luchtfoto’s of beelden van exotische locaties, kun je altijd stock B-rollen gebruiken. Ik heb in het verleden al meerdere malen gebruik gemaakt van B-roll beelden van Beachfront, en de kwaliteit en diversiteit van de beelden is uitstekend.

Marketing video’s: Productie

Of u nu een video-opname maakt of een foto neemt, compositie is cruciaal voor het eindproduct. Compositie is zo belangrijk dat het een plaats op zich verdient. Maar aangezien dit een spoedcursus is, zullen we voorlopig alleen de basis behandelen.

Compositie is de juiste term voor hoe een opname wordt ingelijst en geënsceneerd, of “gecomponeerd”. Dit verwijst naar de manier waarop je onderwerp – wat je ook aan het filmen bent – is gerangschikt en gepositioneerd binnen de opname.

4.Gebruik de Rule of Thirds

Als je iets filmt (of foto’s neemt), onthoud dan de “Rule of Thirds“.

Stel je voor dat je shot wordt verdeeld in negen gelijke sectoren door twee horizontale lijnen en twee verticale lijnen, zoals dat het geval is:

Merk op hoe het primaire onderwerp in de afbeelding is gepositioneerd waar twee van de vier punten (die bekend staan als de “ankerpunten”) elkaar snijden? Deze techniek wordt gebruikt om het oog te trekken naar de belangrijkste aandachtspunten in de opname. Het oog van de toeschouwer zal op natuurlijke wijze naar het linkerbovenste ankerpunt gaan, en veel mensen zullen langer in dit gebied blijven wonen dan in andere delen van de opname, waardoor het een logisch punt is om het hoofdgebied van uw opname te positioneren – in dit voorbeeld het gezicht van het onderwerp.

Dit is een vrij standaard compositie met behulp van de Rule of Thirds, en hoewel het misschien niet zo opmerkelijk lijkt, maakt het samenstellen van uw opname op deze manier het makkelijker voor het oog om te “lezen” en resulteert het in een veel esthetischer schot in het algemeen. Uw publiek zal de compositie van de opname waarschijnlijk niet eens opmerken, omdat deze gewoon “werkt”.

De Rule of Thirds kan worden toegepast op zowat elk type schot, inclusief landschappen. Het gebruik van de horizontale lijnen is een goede leidraad voor waar de horizonlijn van je buitenopnames moet zijn, en waar je onderwerp moet worden gepositioneerd:

In het bovenstaande voorbeeld is de bovenste van de twee horizontale lijnen het logische horizonpunt voor deze opname, omdat het gebruik van de onderste van de twee zou resulteren in een opname die veel te veel lege lucht bevat. Dit kan natuurlijk precies het effect zijn dat je probeert te bereiken, dus beschouw dit als een richtlijn in plaats van een harde, snelle “regel”.

Veel camera’s stellen je in staat om dit raster op je zoeker te leggen, waardoor het gemakkelijk is om je opname voor en tijdens het filmen samen te stellen.

Hoe je ook kiest voor het kadreren van je opname, zorg ervoor dat je rekening houdt met de compositie, vooral bij het opstellen van je camera. Om meer te lezen over de compositie van de opname, bekijk je deze geweldige handleiding voor lijnvoering, vorm, negatieve ruimte en andere compositietechnieken.

Marketing Video’s: Verlichting

Weinig dingen zullen een marketingvideo sneller verpesten dan een te lichte of te donkere opname. Ja, je kunt de helderheid en het contrast van het beeld in de post-productie tot op zekere hoogte corrigeren (meer hierover later), maar het is beter om het schot goed te krijgen op de dag van de shoot dan te vertrouwen op “het repareren van het in de post” later.

5. Vermijd conflicten tussen natuurlijk en kunstmatig licht

Als het gaat om verlichting in video, hebben verschillende soorten licht verschillende temperaturen. Deze kleurtemperaturen worden gemeten in graden Kelvin (°K):

Nogmaals, dit is een complex onderwerp en zou gemakkelijk een eigen post kunnen rechtvaardigen, maar voor onze doeleinden hoeft u alleen maar te weten dat het mengen van twee lichtbronnen met verschillende kleurtemperaturen zorgt voor een ongelijkmatig verlicht beeld.

Laten we zeggen dat je een verklarende video maakt met een lid van je team. Je hebt gekozen voor een binnenruimte met een goede akoestiek (meer hierover later), en je bent klaar om te beginnen met filmen. De kamer wordt voornamelijk verlicht door tl-verlichting, maar er is een probleem – een groot raam dat veel natuurlijk daglicht binnenlaat.

Als je je onderwerp te dicht bij het raam plaatst, kun je tegen een potentieel contrast in lichtbronnen aanlopen – het fluorescerende bovenlicht met een temperatuur van ongeveer 4500° K, en het daglicht, dat een temperatuur heeft van ongeveer 5600° K. Dit soort conflicten kan moeilijk te compenseren zijn, en het is een hoofdpijn die je echt niet nodig hebt.

Waar je ook schiet, zorg ervoor dat je primaire lichtbron gelijkmatig en consistent is. Als je binnenshuis schiet, vermijd dan kamers met ramen. Als dit niet mogelijk is, plaats je het onderwerp dan ver genoeg van de ramen om te voorkomen dat het daglicht je opname belemmert.

6. Stel de witbalans van uw camera handmatig in

Nu we weten dat verschillende lichtbronnen verschillende temperaturen hebben, moeten we rekening houden met deze temperatuurbereiken door de witbalans van de camera handmatig in te stellen – een proces dat de camera in principe vertelt hoe “echt wit” er in een omgeving uitziet om het gieten van kleuren te vermijden.

In de bovenstaande afbeelding heeft de foto links een blauwe kleurzweem die wordt veroorzaakt door de natuurlijke temperatuur van het daglicht in de foto. De witbalans van de rechter foto is correct ingesteld, waardoor de ware kleuren van het beeld worden vastgelegd.

Veel camera’s hebben een automatische witbalans functie, maar ik raad ten zeerste aan om te leren hoe deze handmatig in te stellen. Zo hoeft u niet te vertrouwen op uw camera om een correcte kleurbalans opname te maken. U kunt dit leren door de gebruiksaanwijzing van uw camera te raadplegen.

Zelfs als de kleurzweem in het bovenstaande voorbeeld het effect is dat u probeert te bereiken, filmt u de opname met de juiste witbalans en past u de kleur aan in de postproductie – vertrouw niet op lui camerawerk om een bepaald effect te bereiken.

7. Vermijd ‘Spotlighting’ van uw onderwerp

Tenzij je een Broadway-musical filmt, moet je waarschijnlijk voorkomen dat je onderwerp in felle poelen van direct licht wordt geplaatst. Intense primaire lichtbronnen kunnen de helderheid en het contrast van uw opname wegblazen en leiden tot onflatteuze reflecties op uw onderwerp. Er zijn veel verschillende lichttechnieken, die elk gebruikt kunnen worden om een bepaald effect te bereiken.

Als je het geluk hebt om een professionele lichtinstallatie te hebben, richt deze dan niet alleen op je onderwerp – zorg ervoor dat je foto gelijkmatig wordt verlicht, en gebruik een reflector en/of een diffusor om harde schijnwerpers of schaduwen te minimaliseren (zoals de “snor” in het uiterst linkse voorbeeld hierboven).

Om meer te weten te komen over verlichting voor video, bekijk de geweldige video’s op de Vimeo Video School.

8. Controleer de akoestiek van uw filmlocatie

Controleer voordat je begint met filmen de akoestiek van de locatie waar je aan het filmen bent. Is er een echo? Zo ja, probeer dan ergens anders te filmen. Je kunt veel audioproblemen in de postproductie oplossen, maar zelfs een zwakke echo kan een nachtmerrie zijn om er helemaal vanaf te komen.

Je hoeft een vergaderzaal in je kantoor niet geluiddicht te maken (maar hé, als het kan, ga er dan voor), maar let wel op de akoestiek van je locatie als je op zoek bent naar mogelijke plekken om te filmen. Het kan u later veel hoofdbrekens besparen.

9. Opname van meerdere opnames

Zelfs ervaren presentatoren maken fouten, en het laatste wat u wilt is een situatie waarin u slechts een enkele opname hebt van een cruciaal onderdeel van uw marketingvideo.

Zorg er op de dag van de shoot voor dat u meerdere takes doorloopt. Dit biedt u een vangnet voor het geval u merkt dat er iets mis is met een van de takes, en stelt u in staat om samen uw uiteindelijke sequentie te bewerken uit meerdere clips van dezelfde sequentie in plaats van te vertrouwen op slechts één.

Zelfs als de eerste opname foutloos verloopt, schiet dan een andere opname – voor het geval dat.

Marketing video’s: Post-Productie

Voordat we in mijn post-productie tips duiken, moet u een keuze maken en vertrouwd raken met uw bewerkingssoftware.

Ik raad het gebruik van Adobe Premiere Pro ten zeerste aan. Dit is al bijna tien jaar lang mijn go-to editing pakket. Dit opmerkelijk robuuste bewerkingsprogramma heeft alles wat u nodig heeft om te beginnen met het produceren van marketingvideo’s van professionele kwaliteit, en de prijsplannen zijn zeer redelijk (ongeveer $250 per jaar voor een individuele licentie), wat betekent dat de toetredingsdrempels aanzienlijk zijn verlaagd, zelfs voor kleine bedrijven.

Ondanks het feit dat het een uitgebreide professionele editing suite is, is Adobe Premiere Pro ook verrassend gebruiksvriendelijk, en de leermiddelen en de gebruikersgemeenschap op de Adobe-website zijn verbazingwekkend.

Als je op een Mac werkt, kun je in de verleiding komen om te kiezen voor Final Cut Pro van Apple. Hoewel Final Cut Pro een prima bewerkingspakket is, raad ik je toch aan om Premiere Pro te gebruiken. Het gemak waarmee je naadloos kunt switchen tussen Premiere Pro en andere Adobe-programma’s zoals After Effects en Photoshop maakt het naar mijn mening alleen al het sterkere softwareprogramma.

10. Ruim uw clips op voordat u begint met het monteren van de Rough Cut

Wanneer u uw beeldmateriaal in uw bewerkingsprogramma importeert, moet u uw clips opschonen terwijl u ze importeert. Met de meeste bewerkingspakketten kunt u voor elke clip “in” en “uit” punten instellen, waarbij u de lengte ervan beperkt door pauzes, giechels en valse starts uit te knippen.

Het bewerken van de uiteindelijke volgorde samen met behulp van bijgesneden clips is een stuk eenvoudiger dan het aanpassen van elke individuele clip.

11. Altijd ‘On the Action’ knippen

Wanneer u een opname van iemand bewerkt die iets doet, zorg er dan voor dat u naar de volgende opname knipt tijdens de actie die uw onderwerp uitvoert.

Als u bijvoorbeeld een opeenvolging bewerkt van iemand die een deur opent voordat hij of zij erdoorheen loopt, knip dan naar de opname van het onderwerp dat de deur opent op het exacte moment dat de persoon aan de deurknop draait. Het wegknippen voor of na de actie kan er schokkend uitzien en de kijker afleiden. Je hoeft je hier misschien niet eens zorgen over te maken, maar het is de moeite waard om in gedachten te houden als je aan een ambitieuzere video werkt.

12. Monteer de Rough Cut voor het uitwerken van eventuele timingproblemen

Als u eenmaal alle clips heeft die u in uw bewerkingsprogramma moet importeren, is het tijd om te beginnen met het in elkaar zetten van de ruwe knip van uw marketingvideo.

Echter, voordat je begint met het zorgvuldige proces van frame-by-frame bewerken, breng je je clips ongeveer op hun plaats. Het heeft geen zin om te treuzelen over precieze timing, totdat uw video al vorm begint te krijgen. Het ziet er niet mooi uit, maar het geeft u een goed beeld van welke delen van uw marketingvideo het meeste werk nodig hebben.

13. Overdrijf het niet met Overgangen en Effecten

Tenzij je een Star Wars parodievideo maakt (wat in een marketingcontext een beetje te gek zou zijn), gebruik dan geen radiale veegovergangen – of sterrendoekjes, of een van de andere “zany” effectvoorinstellingen die bij je bewerkingssoftware horen. Hoe meer aandacht voor uw overgangen en montage, hoe goedkoper en amateuristischer uw video eruit zal zien (en toch vergeven we George Lucas hiervoor).

Als het moet, gebruik dan eenvoudige cross-fades om de overgang van het ene naar het andere shot te maken. Laat uw inhoud het woord voeren, niet uw bewerkingssoftware.

14. Kies uw muziek zorgvuldig

Niet elke video heeft achtergrondmuziek nodig, maar als je hebt besloten dat die van jou dat wel doet, wees dan voorzichtig met je keuzes. U zou bijvoorbeeld niet verwachten dat u Noorse death metal zou horen in een promotievideo voor een dierenasiel. Zorg ervoor dat uw muziek geschikt is voor uw project.

Let ook goed op de licentievoorwaarden van de muziek die u van plan bent te gebruiken. Tenzij je royaltyvrije muziek gebruikt of je eigen muziek componeert, is de meeste muziek onderworpen aan strenge auteursrechtelijke beperkingen die je in een of ander serieus warm wettelijk water kunnen doen belanden als je je niet aan de regels houdt.

Vergeet niet dat het een platenmaatschappij niet kan schelen dat je “alleen” auteursrechtelijk beschermde nummers gebruikt in een korte marketingvideo. Het is een eenvoudige inbreuk op het auteursrecht en het kan leiden tot een dure rechtszaak, dus wees voorzichtig en wees voorzichtig.

TIP: Er zijn verschillende sites die royaltyvrije achtergrondmuziek en geluidseffecten aanbieden, waaronder:

  • FreeStockMusic.com
  • Incompetech.com
  • AudioMicro.com
  • RoyaltyFreeMusic.com

U kunt ook bepaalde liederen en orkestrale stukken gebruiken als deze geacht worden binnen het publieke domein te vallen. U kunt meer lezen over public domain muziek bij het Public Domain Information Project, en een selectie van public domain artiesten en genres doorbladeren bij Public Domain Music.

15. Ga er niet van uit dat je alles in de Post-Productie kunt repareren.

Bewerkingspakketten zoals Premiere Pro en Final Cut Pro zijn buitengewoon krachtig en stellen je in staat om veel te bereiken met je video’s, maar ze zijn niet magisch.

Ga er niet van uit dat alle problemen met je video in de post-productie kunnen worden opgelost. Soms is het gewoonweg niet mogelijk om de helderheid of het contrast van een opname zoveel te corrigeren als nodig is, of om de stem van een enkele persoon te isoleren in een kamer vol met honderden mensen. Ja, het is misschien mogelijk om genoeg tijd en vaardigheid te krijgen, maar de post-productie moet worden gezien als een proces om je video te polijsten en te verfijnen, niet als een kans om terug te gaan en fouten te herstellen die gemakkelijk vermeden hadden kunnen worden tijdens een goed geplande opname.

En … Cut!

Hopelijk heeft deze post u enkele ideeën van valkuilen gegeven die u kunt vermijden wanneer het moment komt om te beginnen met het produceren van uw eigen marketing video’s.

Als je vragen hebt over een van de punten die aan de orde zijn gesteld of over iets anders dat met video’s te maken heeft, laat het me weten in de commentaren – ik zal mijn best doen om ze te beantwoorden.

Happy shooting!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here