Het maken van een gepolijste, professioneel ogende video hoeft niet te betekenen dat er uitgaven moeten worden gedaan aan dure videografieapparatuur en workshops voor het maken van films. U kunt een goede videograaf worden door alleen maar aandacht te besteden aan een paar belangrijke details die in het begin misschien niet voor de hand liggen, en uw vak te oefenen. Deze basisprincipes voor het filmen van video’s zullen zeer nuttig blijken te zijn, of u nu een meer high-end productie maakt of gewoon een vlog creëert die uw kijkers graag zullen bekijken.
Tips voor beginners
Veel van deze tips en technieken zijn tijdloos, wat betekent dat je ze nog steeds als je gids kunt gebruiken wanneer je besluit om een carrière in de videografie na te streven en filmmaker te worden. Probeer ze uit en leer ze uit het hoofd. Onderweg zouden deze niet alleen helpen om meer professioneel ogende video’s te maken die indruk maken op je publiek, maar ze zullen je ook helpen om je potentieel te realiseren en je eigen creatieve filmstijl te ontwikkelen.
Verzamel uw apparatuur
Gelukkig voor beginners leven we in een tijd waarin digitale camera’s van hoge kwaliteit worden gemaakt om betaalbaar te zijn voor persoonlijk en recreatief gebruik. Je kunt videografie oefenen met gadgets die je misschien al hebt, zoals je smartphone, zolang je deze eenvoudige dingen maar in gedachten houdt:
Gebruik de achteruitrijcamera voor een betere kwaliteit van het beeldmateriaal
Opname in landschapsmodus (horizontaal in plaats van verticaal)
Zet het overlay-raster op je scherm aan, als je het hebt, zodat je een gids hebt voor het houden van je telefoonniveau.
Als u het budget ervoor heeft, raden wij u zeker aan een gimbalstabilisator voor uw camera aan te schaffen voor stabielere opnamen uit de hand, een externe microfoon voor een beter geluid en een betrouwbaar videostatief.
Plan je opname
Als je een videoclip, commercial of korte film gaat maken, heb je veel meer vrijheid om het van begin tot eind te plannen. Om het echt te doen zoals de profs, maak je je eigen storyboard met illustraties van je scènes achter elkaar. Dit zal je helpen om je uiteindelijke beelden voor te stellen en je gewenste opnamen te schetsen. Het zal dienen als uw gids tijdens het filmen en bewerken, plus het kan u helpen bij het bepalen van de perfecte tijd van de dag voor het filmen, uw gewenste locaties, en de juiste camera’s te gebruiken (in het geval u verschillende opties heeft) voorafgaand aan het filmen.
Aan de andere kant, als je een evenement verslaat, zul je zo goed mogelijk voorbereid willen zijn. Bijvoorbeeld, in de huwelijksvideografie, moet de huwelijksvideograaf een goed idee hebben over wanneer en hoe de video’s van de bruid, de bruidegom en het bruiloftsfeest te nemen.
Een paar nuttige tips voor huwelijksvideo’s om te onthouden:
- Zorg ervoor dat u de tijdlijn voor de hele trouwdag op de rug van uw hand kent – van de ceremonie tot het ontvangstprogramma.
- Laat een shotlijst maken. Deze lijst moet de eerste kus, het snijden van de taart en andere belangrijke momenten die het paar zou willen vereeuwigd worden, bevatten.
- Net zoals er huwelijksfotografiestijlen zijn, zijn er ook bepaalde opnamestijlen voor huwelijksvideografie. Blijf bij een specifieke stijl. Wees consistent en gebruik de juiste die past bij het paar en hun evenement voor de perfecte filmische huwelijksvideo.
- Hebben goede verlichting
- Een van de grootste geheimen voor het bereiken van professioneel ogende video’s is het gebruik van verlichting voor uw verhalen. Probeer tijdens de conceptualisatie bewust te zijn van uw verlichting. Bepaal de soorten verlichting die u nodig hebt en waar u ze zult plaatsen om het effect te bereiken dat u wilt. Of als u met een budget werkt en met bestaande verlichting (zoals lampen en de zon), bedenk dan hoe u het voor uw specifieke scène kunt laten werken.
Als je bijvoorbeeld een dramatisch uitziende scène wilt, wil je schaduwen op de juiste plaatsen. Integendeel, als je veel licht hebt, kun je juist vrolijker worden en een etherisch gevoel creëren, afhankelijk van je lichtplaatsing.
Voor meer tips, leer meer over belichtingstechnieken.
Houd de achtergrond eenvoudig
Film niet zomaar ergens. Doe moeite om een eenvoudige achtergrond te gebruiken of te verbeteren door zoveel mogelijk rommel te verwijderen. Velen gebruiken effen gekleurde achtergronden – of het nu gaat om een muur, een laken of achtergrondpapier – en plaatsen zichzelf (of hun onderwerpen) op een paar meter afstand om te voorkomen dat ze een schaduw werpen.
De sleutel is het minimaliseren van elementen die de scène er rommelig uit laten zien en de aandacht van het onderwerp wegnemen. Hoewel er thema’s en verhaallijnen zijn die baat hebben bij een rommelige scène, wilt u zich misschien concentreren op het verbeteren van uw videografie met de grondbeginselen en van daaruit een level up maken en experimenteren.
Verbeter uw compositie
Een echte pro kan het werk van een amateur tijdens de eerste paar seconden van een videoproject zien, zelfs als er high-end camera-apparatuur is gebruikt. Wat verraadt hen dan? Het is hun gebrek aan de juiste framing en compositie.
Wat veel beginners zich niet realiseren is dat goede videografie (vooral cinematografie) meer inhoudt dan alleen het richten van je camera op je scène of onderwerp. Het gaat om het ordenen en toelaten van visuele elementen om je verhaal te vertellen en het veranderen van de kadrering van je camera om de scène er esthetisch aantrekkelijk uit te laten zien.
Een van de belangrijkste tips en compositorische regels voor cinematografie is de ‘Rule of Thirds’, waarbij je het hoofd van je onderwerp iets hoger (niet in het midden) van het kader plaatst en ze visuele adem- of loopruimte geeft als ze naar de zijkanten kijken. Een andere is om aan dezelfde kant te blijven staan als twee mensen die over-the-shoulder opnamen maken, en om een voorgrond en een achtergrond te hebben om diepte te creëren binnen een scène.
Sommige van deze technieken zijn vergelijkbaar met de basistechnieken van de fotografiecompositie, dus je kunt ze misschien beter even doorlezen.
Let op de juiste plaatsing van de camera
Een veelgemaakte fout die beginners maken, is dat ze er niet op letten hoe de brandpuntsafstand van de lens en de relatieve afstand van de camera tot het onderwerp van invloed zijn op het uiterlijk van de scène. Voor close-ups moet u uw camera nooit dicht bij uw onderwerp plaatsen, omdat dit onaantrekkelijke gezichtsvervormingen kan veroorzaken en het moeilijker kan maken om de randen van de scène uit te snijden. Het is veel gemakkelijker om je camera op een paar meter afstand te plaatsen en voorzichtig in te zoomen met je cameralens.
Maar voordat je gaat inzoomen met je camera, weet dat je dit optisch moet doen (met de lens) in plaats van digitaal (door in te knijpen op je scherm), omdat dit de kwaliteit van je videoclips zal verminderen en ze mogelijk pixelachtig zal doen lijken.
Gebruik handmatige scherpstelling
Hoewel de autofocusfunctie op je camera erg handig kan zijn, kan deze je opname verpesten wanneer deze in en uit beeld gaat terwijl je probeert je onderwerp te lokaliseren in slecht verlichte scènes. De sleutel is het gebruik van de belichting/focus-vergrendeling op je smartphone of het overschakelen naar handmatige scherpstelling op je standalone camera, zodat je je eigen ogen kunt gebruiken en zelf de scherpstelling kunt instellen.
Door het instellen van de focus kunt u ook coole effecten aan uw video toevoegen, zoals met het gebruik van de rackfocus techniek waarbij u achtereenvolgens op verschillende objecten kunt scherpstellen (met behulp van een ondiepe scherptediepte die al het andere onscherp maakt) om de aandacht van uw kijker te richten. Als het goed wordt gebruikt, kan het een zeer krachtig hulpmiddel zijn voor het vertellen van verhalen.
Stel uw witbalans in
Een echte uitdaging voor veel professionals is de temperatuur- en kleurcorrectie. Als u meer dan één camera gebruikt om dezelfde scène op te nemen, is het mogelijk dat de camera’s verschillende standaardkleurtemperaturen hebben. Kun je je voorstellen hoe storend het zou zijn om afwisselend blauwachtige en warme gele clips te zien? Stel de witbalans op alle camera’s in voordat u gaat opnemen om meer consistente, professioneel ogende clips te produceren. Dit zal helpen om het bewerkingsproces te versnellen en de kosten voor de postproductie in de toekomst te verlagen.
Bonus Tip: De “juiste” witbalans is subjectief en kan afhankelijk zijn van de gewenste output. U kunt het bijvoorbeeld opzettelijk zo instellen dat het er nog kouder uitziet om de scène een meer koele of enge sfeer te geven. Gebruik het om te werken voor uw verhaal, zolang u maar consistentie oefent in elke unieke scène.
Gelijkmatig blootstellen van scènes
Een ander probleem dat u kunt tegenkomen wanneer u meerdere videocamera’s gebruikt om een scène te filmen, is dat er uiteindelijk clips ontstaan die er qua belichting niet hetzelfde uitzien. Dezelfde scène kan er donkerder uitzien in de ene camera en helderder in de andere als u niet dezelfde belichtingsinstellingen instelt, zoals uw beeldsnelheid, ISO-niveaus en diafragma. Daarom hebben speciale cine-objectieven t-stops, die staan voor exacte diafragmawaarden, in plaats van de meer theoretische f-stopwaarde op gewone fotolenzen.
Voor beginners kan het gemakkelijker zijn om te fotograferen in gecontroleerde instellingen waarbij je dezelfde belichting kunt hebben ongeacht het tijdstip van de dag en dezelfde camera kunt gebruiken met een vergrendelde belichting. Het kan langer duren om te fotograferen, maar het bespaart u in ieder geval de hoofdpijn van het corrigeren van uw belichting tijdens de post-productie.
Bonus Tip: Als je buiten moet fotograferen, doe het dan snel en op een heldere dag zodat de zon niet ondergaat en de wolken je verlichting niet in de weg zitten.
Filmtechnieken toepassen
Een echt professioneel uitziend videoproject bevat een mix van basiscamerabewegingen die niet alleen het vertellen van de verhalen verbeteren, maar ook uw kijkers geïnteresseerd houden. Als je je videografie naar een hoger niveau wilt tillen en echt indruk wilt maken op je publiek, kun je misschien een paar cinematografische technieken toepassen.
De technieken die je kiest om te gebruiken zullen sterk afhangen van je niveau van creativiteit en hoe je de scènes wilt presenteren, maar het is altijd ideaal om alleen de essentiële paar te kiezen die je verhaal het beste kunnen vertellen. Je wilt ze niet overdrijven en uiteindelijk je kijkers overweldigen met de beelden in plaats van met je verhaal.
Vermijd Shaky Shots
Of je nu aan het pannen bent, een kraanschot aan het doen bent of van de ene naar de andere kant aan het dollen bent, je wilt niet dat je schoten er wankel uitzien. Naast het feit dat uw opnamen er mogelijk als thuisvideo’s uitzien, kunnen uw kijkers zich er zeeziek door voelen. Het houden van uw camera op een statief of een vaste ondergrond is essentieel.
Als uw camera eenmaal is opgesteld, probeert u uw camera niet meer te verplaatsen, tenzij u dat wel moet. Wanneer u toch moet beginnen met pannen of zoomen, behandel uw camera dan als een volle kop koffie – houd uw snelheid consistent en maak geen plotselinge stops.
De tijd van de opnamen
Hier zijn een paar tips van professionele filmmakers die u misschien niet in veel how-to artikelen vindt: houd uw opnamen langer dan 5 seconden maar niet langer dan 10 seconden om de aandacht van uw kijkers effectief vast te houden. Vergeet niet om uw opnamen ten minste 10 seconden stil te houden, wat betekent dat u voor die tijd niet hoeft te pannen of in te zoomen. Veel beginners vinden deze uiterst nuttig bij het minimaliseren van de camerabewegingen, het verkorten van de opnametijd en het eenvoudig houden van de sequenties tijdens de post-productie.
Opnemen om te bewerken
Deze specifieke “pro tip” betekent gewoon dat je moet denken als een redacteur bij het filmen. Wanneer u een scène opneemt, wilt u verschillende hoeken en een paar “veiligheidsopnames” maken, zodat u keuzes hebt voor later. Dit bespaart u tijd en moeite die u anders zou kunnen besteden aan het opnieuw filmen en voorkomt dat u genoegen neemt met subopnames die uw werk onprofessioneel doen lijken.
En wanneer u een bewerking uitvoert, gebruikt u een eenvoudige videobewerkingssoftware waar u aan kunt wennen voordat u overgaat tot gecompliceerdere programma’s. U kunt leren van onze videobewerkingstips, die naast het eenvoudig knippen, clippen en corrigeren van videoclips en audioniveaus ook eenvoudige maar professionele technieken bevatten.